NTR

De NTR is een Nederlandse publieke omroep, die in 2010 is ontstaan uit een fusie van de Nederlandse Programma Stichting (NPS), Teleac en RVU. De naam is een samenvoeging van de beginletters van zijn drie voorgangers.[1]

NTR
Volledige naamStichting NTR
Opgericht1 januari 2011
Doelgroepinformatie, educatie, cultuur
VoorzitterEric van der Burg
Ledenn.v.t.
Land Nederland
Televisiezender(s)NPO 1, 2, 3
Radiozender(s)NPO Radio 1, 2, 3FM, 4, Soul & Jazz
Eerste uitzending1 september 2010
Officiële website
Portaal    Media
De entree van de VPRO, NTR, BNN, VARA, Human en BOS

De NTR is, net als de NOS, een wettelijke taakomroep met in de Mediawet 2008 vastgelegde taken op vlak van informatie, educatie, kunst & cultuur, jeugd en diversiteit. Binnen die taken wil de NTR een breed en divers programma-aanbod realiseren, met oog voor kwetsbare thema's, genres en doelgroepen die anders onderbelicht blijven. Deze taakstelling speciale programma's te maken voor alle doelgroepen komt ook terug in de slogan Speciaal voor iedereen.

Geschiedenis

De NTR is ontstaan uit de omroepen NPS, Teleac en RVU, wat wordt weergegeven in onderstaand stroomdiagram:

Sinds 1 september 2010 zenden de drie omroepen gezamenlijk uit als NTR. Joop Daalmeijer was directeur van de NPS en werd de eerste directeur van NTR. Na zijn pensioen op 1 september 2011 werd hij opgevolgd door Paul Römer.

Op 1 januari 2011 gingen de drie omroepen op in de Stichting NTR met een raad van toezicht onder leiding van Pieter van Geel (CDA).[2][3] Begin 2014 trad hij af en werd opgevolgd door Eric van der Burg (VVD).[4]

Televisie

Radio

Zie ook

Zie de categorie NTR van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.