Muziekinstrumentenbouw

Muziekinstrumentenbouw is een vrij zeldzame studierichting die op verschillende niveaus wordt aangeboden.

Opleidingsaanbod in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er een beperkt aantal opleidingen instrumentenbouw op verschillende niveaus.

Secundair onderwijs

In het Vlaamse secundair onderwijs bestaat muziekinstrumentenbouw alleen als bso-richting in de derde graad in de Provinciale Technische School te Boom. Een zevende specialisatiejaar richt zich op restauratie van oude instrumenten.

Centrum voor muziekinstrumentenbouw (Cmb)

Niveau van de opleiding: hoger secundair beroeps, volwassenenonderwijs.

In samenwerking met het Centrum voor Volwassenenonderwijs wordt aan het Cmb in Puurs een opleiding instrumentenbouw in modulaire structuur aangeboden.[1]

Academisch niveau

Begin 21e eeuw startte het conservatorium van Gent met een bachelor- en masteropleiding "instrumentenbouw" op academisch niveau, verder onderverdeeld in:

  • lutherie (viool, altviool, cello)
  • klavecimbel, piano(forte)
  • orgelbouw

De afstudeerrichting instrumentenbouw legt vooral de nadruk op ambachtelijke kopieën van historische instrumenten. Tijdens de master kan men ook opteren voor de bouw van experimentele instrumenten. Het curriculum bevat zowel theorie (gebruikte houtsoorten, lijmen, lak en vernis, snaren e.d.) en praktijk van realisatie, evenals theoretische muzikale vakken en uitvoeringspraktijk op het gekozen soort instrument.

In de masteropleiding komt ook een initiatie in de conservatie en restauratie van muziekinstrumenten aan bod.[2]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.