Middagmaaltijd

De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 11 en 14 uur.

Terwijl er met 'diner' vaak een warme (avond)maaltijd wordt bedoeld, kan een lunch of middagmaal zowel koud of warm zijn.

Naamgeving en geschiedenis

Landarbeiders nuttigen hun middagmaal bij Nieuw-Scheemda, Oldambt, Groningen, Nederland, c. 1955

In landen als Nederland en België was de hoofdmaaltijd vaak rond het middaguur; het vaak lichamelijk zware agrarische werk vereiste een goede, gezonde en volledige maaltijd. Ook in landen zoals Duitsland is het tegenwoordig nog gebruikelijk om de warme hoofdmaaltijd als middagmaal te nuttigen (Mittagessen). Dit met de achterliggende gedachte, dat men de energie 's middags voor het werken nodig heeft. 's Avonds wordt dan meestal voor een broodmaaltijd gekozen (Abendbrot).

In het Frans werd de eerste maaltijd van de dag vroeger déjeuner (letterlijk 'ont-vasten') genoemd. Later veranderde dit woord voor de belangrijkste maaltijd van de dag in dîner, dat waarschijnlijk dezelfde etymologie heeft. In Frankrijk eet men, behalve in Parijs, zijn diner (de warme maaltijd) gewoonlijk rond het middaguur. Ook in bepaalde regio's van België, Zwitserland en Québec wordt dîner nog steeds gebruikt om het middagmaal aan te duiden,[1] het avondmaal wordt daar souper genoemd. In Parijs ontstond bij de hogere klassen de gewoonte om langer uit te slapen, waardoor de eerste maaltijd pas 's middags werd geconsumeerd en de grotere warme maaltijd 's avonds bereid werd.[2] Later werd deze gewoonte om 's avonds de warme maaltijd te nuttigen veralgemeend. Tijdens de industriële revolutie moest de mens, gedwongen door zijn werk, zijn maaltijdpatroon aanpassen naar een snelle en lichte lunch en dientengevolge naar een uitgebreidere avondmaaltijd als hoofdmaaltijd.

Het woord 'lunch', als alternatieve naam voor het middagmaal, was aanvankelijk een tussenmaaltijd tussen het zware werk in en betekent oorspronkelijk waarschijnlijk iets als 'homp'.[3]

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.