Merijn Tinga

Merijn Tinga (Leeuwarden, 31 oktober 1974) is een Nederlands beeldend kunstenaar. Als de Plastic Soup Surfer onderneemt hij acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door zwerfvuil. Ook met zijn kunst is hij actief in de openbare ruimte. Voor zijn projecten maakt hij gebruik van een grote diversiteit aan materialen en technieken.

Biografie

Tinga woont en werkt in Leiden. Hij ging naar het Zernike College in Groningen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden (voltooid in 1996). Tijdens een fietsreis naar Marokko en terug, met een kitesurfboard achter zijn fiets, besloot hij zijn vaste baan op te geven en kunstenaar te 'worden'. Hij werd bekend door samen met Joost Haasnoot als het kunstcollectief KUT (Kunst Uitschot Team) illegaal grote houten sculpturen te plaatsen in de regio Leiden. Na het opheffen van het kunstcollectief in 2010 betrok Tinga zijn eigen atelier in Leiden.

Merijn Tinga is een geschoolde bioloog, heeft een carrière als beeldend kunstenaar en is inmiddels fulltime plastisch activist.

Inmiddels is hij bekend als The Plastic Soup Surfer. Zijn missie: hij wil de toenemende plasticvervuiling een halt toeroepen. Surfplanken zijn zijn wapens, want ze vertellen een verhaal waar iedereen zich in kan vinden en zijn het middel om de boodschap over te brengen. De verschillende langeafstandsexpedities op deze zware planken van plastic zwerfvuil zijn het statement.

  • Merijn Tinga schrijft wekelijks een Column voor het Leidsch Dagblad.
  • Hij maakt wekelijkse videoproducties en VLOGs voor het Plastic Soup Surfer YouTube kanaal.
  • Hij is jurylid voor de Trouw Duurzame Top 100
  • Hij is voorzitter van de Stichting Plastic Free Sea die hij in 2016 oprichtte als juridische entiteit achter de Plastic Soup Surfer (ANBI status).

De Plastic Soup Surfer heeft geen betaalde medewerkers en is afhankelijk van vrijwilligers en donaties voor haar werk.

Plastic Soup Surfer - acties

In 2014 vervaardigde Tinga zijn eerste 'plastic soup board' van plastic afval dat hij zelf verzamelde. Hiermee kitesurfte hij 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het zwerfafval op zee, de zogenaamde plasticsoep.[1]

In de zomer van 2015 voer hij vijf maanden met zijn zeilboot langs de kust van Scandinavië waarbij hij onderweg jacht maakte op plastic afval. Op 2 september 2016 surfte hij van Nederland over het Kanaal naar Engeland. Met die tocht vroeg hij aandacht voor een petitie tot een verbod op statiegeldloze plastic wegwerpflesjes, die 57.000 keer getekend werd.

Deze petitie werd op 14 februari 2017 aangeboden in de Tweede Kamer voorafgaand aan het 'algemeen overleg Circulaire Economie' waarin ook statiegeld wordt behandeld.

Bij het aanbieden van de 57 duizend handtekeningen liet de ‘Plastic Soup Surfer’ de aanwezige kamerleden ook een door hemzelf opgestelde motie ondertekenen. De motie riep op tot ‘ 90% minder plastic zwerfflesjes binnen drie jaar’. Doordat het woord ‘statiegeld’ niet in de motie voorkwam konden ook tegenstanders als CDA en VVD de motie ondertekenen. Deze motie werd twee dagen later in het algemeen overleg door toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma zonder stemming overgenomen door het kabinet. (Het is uniek in de Nederlandse parlementaire geschiedenis dat een door een burger geschreven motie zonder stemming wordt overgenomen.)

Deze ‘Plastic Soup Surfer petitiemotie’ wordt een jaar later door staatssecretaris Stientje van Veldhoven gebruikt voor het ‘twee sporen beleid’ waarin de statiegeld wordt ingevoerd mits het bedrijfsleven op een andere manier een reductie van 70% zwerfflesjes weet te bewerkstelligen.

Zijn volgende actie in 2017 was een peddeltocht op een door de TU Delft gemaakt Stand Up Paddle board gemaakt van zwerfflesjes over de Rijn van 1200 kilometer in 28 dagen.[2] Deze campagne had als doel de directeuren van de bedrijven te spreken te krijgen die statiegeld uitbreiding tegenhouden in Nederland. Met een door een team van advocaten voorbereid ‘desbewustheids exploot’ waarbij een gerechtsdeurwaarder ingezet kan worden krijgt hij de directeuren van Albert Heijn, Jumbo, ALDI, LIDL, SuperUnie, Coca Cola, Heineken, Vrumona, Spadel en Pepsico voor de microfoon.

Het ‘desbewustheidsexploot’ is afkomstig uit het patentrecht en wordt een door een gerechtsdeurwaarder afgegeven. Deze schriftelijke ‘formele bewustwording’ wordt in dit geval uniek toegepast voor een milieukwestie als de plastic vervuiling.

Van deze expeditie op de Rijn wordt de documentaire ‘From Source to Sea’ (49min 2018) gemaakt door filmmaker Eelke Dekker. Deze wordt oa uitgezonden door National Geographic .


In het voorjaar van 2018 ontwikkelt de Plastic Soup Surfer in samenwerking met Google, online ontwerpbureaus Hike One en de Voorhoede de eerste webapp die fotoherkenning gebruikt voor zwerfafval genaamd ‘PickUp10'.

In de zomer van 2018 bouwt de Plastic Soup Surfer in samenwerking met 3D print bedrijf 10-XL het eerste ter wereld 3D geprinte windsurfboard. Dit foil-windsurfboard wordt gebruikt in de windsurf expeditie van Le Havre (frankrijk) naar Scheveningen in de zomer van 2018. De finish van deze 8 daagse expeditie is het  startschot van ‘World Cleanup Day’ Nederland dat georganiseerd is door de Plastic Soup Foundation.

In het najaar van 2018 zet de Plastic Soup Surfer zijn gerechtsdeurwaarder in om de directeur van snoepbedrijf Pervasco te bezoeken samen met Dirk ‘Zwerfinator’ Groot. Deze laatste heeft tezamen met een kleine groep zwerfafvalrapers 19.000 plastic ‘Antaflu’ wikkels als zwerfafval vastgelegd. Het bedrijf belooft tijdens dit bezoek over te schakelen op waspapier als wikkel. De snoepjes zullen vanaf het voorjaar van 2020 in de waspapieren wikkels worden verkocht. (Link Noord Hollands dagblad)

In februari 2019 organiseert de Plastic Soup Surfer het eerste Plastic Avengers Conferentie voor plastic activisten in Pakhuis de Zwijger. Daar wordt het theoretische raamwerk ontwikkeld voor de nieuwe omgang met plastic. Europees eerste vice president Frans Timmermans wordt ambassadeur van dit Plastic Avengers Manifest tijdens zijn bezoek in Leiden in maart 2019.

Over de expeditie op het 3D en de Plastic Avengers Conferentie wordt de documentaire ‘Plastic Paradox’ (63min 2019) gemaakt door filmmaker Eelke Dekker. Deze wordt uitgezonden door National Geographic.

In november 2019 lanceert de Plastic Soup Surfer in samenwerking met de Zwerfinator (Dirk Groot) de Operatie #Knetterbal. Het Leiden Advocacy Project on Plastic (LAPP) van de rechten faculteit van de Universiteit Leiden bereidt een vordering voor die voor de rechter zal worden getoetst.

Zie de categorie Merijn Tinga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.