Meer van Tiberias

Het Meer van Tiberias of Meer van Kinneret (Hebreeuws: ים כנרת; Arabisch:بحيرة طبريا ), ook wel Meer van Galilea of Meer van Genezareth, is genoemd naar de stad Tiberias, de grootste plaats die aan dit meer ligt. Het meer heeft een oppervlakte van 165 km² en een maximale diepte van 46 meter. Afhankelijk van de neerslag in de voorafgaande jaren schommelt de waterspiegel rond de -212 meter.

Meer van Tiberias

Situering
Stroomgebiedslanden Israël
Hoogte-212,07 m
Coördinaten32° 49 NB, 35° 36 OL
Basisgegevens
Oppervlakte166 km²
Kustlengte53 km
Maximale lengte21 km
Maximale breedte13 km
Gemiddelde diepte25,6 m
Maximale diepte43 m
Overig
Belangrijkste bronnensamenloop van de Hasbani, Banias, Dan en Nahal Ayun
Belangrijkste uitlopenJordaan
Eiland(en)2
PlaatsenTiberias
Portaal    Geografie

Het Meer van Tiberias, het belangrijkste zoetwaterreservoir van Israël, wordt gevoed vanuit Noord-Israël en Zuid-Libanon. Het watert naar het zuiden af via de rivier de Jordaan, die eindigt in de Dode Zee, het laagste meer ter wereld.

Men kan een boottocht over het meer maken. Rondom het meer liggen stranden en verschillende toeristische trekpleisters. De oostelijke oever wordt gedomineerd door de Golanhoogten.

Bijbel

Een groot deel van het optreden van Jezus speelt zich af rond het Meer van Galilea. Jezus heeft daar een tijdlang gewoond, in Kafarnaüm. Ook een aantal van Jezus' discipelen, die vissers waren op het meer, woonden er. Een aantal bekende Bijbelverhalen, zoals de wonderbare spijziging en de wandeling van Jezus over het water, spelen zich op en rond het Meer van Galilea af.

Panoramisch uitzicht over het meer.


Zie de categorie Sea of Galilee van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.