Maria Theresia Félicia van Modena

Maria Theresia Félicia d'Este, prinses van Modena en Reggio (Emilia-Romagna, 6 oktober 1726 - Kasteel van Rambouillet, 30 april 1754) werd door haar huwelijk met Lodewijk Jan Maria van Bourbon hertogin van Penthièvre. Ze werd de grootmoeder van de latere koning Lodewijk Filips I van Frankrijk en is een voorouder van de huidige koning van Spanje Felipe.

Prinses Maria Theresia van Modena, hertogin van Penthièvre

Jeugd

Maria Theresia werd geboren op 6 oktober 1726 te Emilia-Romagna, dat in die tijd in het hertogdom Modena en Reggio lag. Ze was de oudste dochter van hertog Francesco III van Modena en diens vrouw hertogin Charlotte Aglaë van Orléans. Haar grootvader aan vaderskant was hertog Rinaldo III van Modena. Haar grootouders aan moederskant waren hertog Filips II van Orléans en hertogin Françoise Marie van Bourbon. Françoise Marie was een onwettige dochter van koning Lodewijk XIV van Frankrijk en diens beroemde maîtresse Madame de Montespan.
Maria Theresia was een van de negen kinderen en de eerste dochter van haar ouders. Het huwelijk van haar ouders was echter niet gelukkig. Na de geboorte van haar jongste zusje, Maria Elisabeth, keerde haar moeder terug naar Frankrijk. Daar nam ze, met toestemming van koning Lodewijk XV, haar intrek in het Palais du Luxembourg te Parijs. Terwijl haar moeder in Parijs was, werd er een huwelijk besproken tussen Maria Theresia en haar neef,Lodewijk Jan Maria van Bourbon, |de hertog van Penthièvre. Haar moeder arrangeerde ook het huwelijk van Maria Theresia's jongere zus, Maria Fortunata, met prins Lodewijk Frans II van Bourbon-Conti.

Huwelijk

Maria Theresia was een nichtje van haar echtgenoot Lodewijk Jan. Dit kwam doordat Maria Theresia's grootmoeder, hertogin Françoise Marie van Bourbon en Lodewijks vader, Lodewijk Alexander van Bourbon, broer en zus waren. De hertog van Penthièvre had na de dood van zijn vader in 1737 diens grote fortuin geërfd.

Het huwelijk vond plaats op 29 december 1744 in het Kasteel van Versailles. Toen ze in Frankrijk kwam veranderde Maria Theresia haar naam in het Frans klinkende Marie Thérèse Félicité. Volgens tijdgenoten was het huwelijk tussen de hertog en hertogin zeer goed en gelukkig. Ze werd na haar huwelijk beter bekend als Madame la duchesse de Penthièvre. Uit dit huwelijk werden zeven kinderen geboren:

  1. Lodewijk Marie van Bourbon (1746-1749), hertog van Rambouillet.
  2. Lodewijk Alexander Jozef, prins van Lamballe, (6 september 1747 - 6 mei 1768) huwde met Maria Louise van Savoye, Mademoiselle de Carignan. Zijn vrouw werd een zeer goede vriendin van koningin Marie Antoinette van Oostenrijk, vrouw van Lodewijk XVI.
  3. Jan Marie van Bourbon (1748-1755), hertog van Chateauvillain
  4. Vincent Marie Lodewijk van Bourbon (1750-1752), graaf van Guingamp
  5. Marie Louise van Bourbon, Mademoiselle de Penthièvre (1751-1753)
  6. Louise Marie Adélaïde van Bourbon, Mademoiselle de Penthièvre (13 maart 1753 - 23 juni 1821) huwde hertog Lodewijk Filips van Orléans,Philippe Égalité. Daardoor werd ze de moeder van de latere koning Lodewijk Filips I van Frankrijk.
  7. Lodewijk Marie van Bourbon (1754)

Vanwege het hoge sterftecijfer in die tijd waren er maar twee kinderen uit hun huwelijk die de volwassen leeftijd bereikten.

Overlijden

Madame la duchesse Marie Thérèse stierf in het Kasteel van Rambouillet te Rambouillet, gelegen in het departement Yvelines, nabij Parijs. Ze stierf op 30 april 1754 op 28-jarige leeftijd in het kraambed tijdens de bevalling van haar jongste zoon, Lodewijk Marie. Deze zoon stierf later die dag. Ze werd bijgezet in de kapel van het kasteel van Rambouillet. Maar na de Bourbon Restauratie in 1814 werden haar resten door haar dochter naar de Chapelle Royale te Dreux overgebracht.

Haar man, Lodewijk Jan Maria, was zeer geraakt door het verlies van zijn geliefde. En een jaar later stierf hun zoon Jan Marie, hertog de Chateauvillain.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.