Luchtkoeling

Luchtkoeling is een vorm van koeltechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van lucht als koelmiddel. Luchtkoeling wordt vooral toegepast in voertuigen, omdat daarbij gebruik kan worden gemaakt van de rijwind om een beter resultaat te bereiken. Het wordt ook toegepast in elektronica en bij turbines.

De koelribben worden groter bij de cilinderkop, omdat deze meer warmte ontwikkelt
Omdat alle cilinders gelijke koelribben hebben worden de achterste veel warmer, bij gebrek aan rijwind
Rijwindkoeling in motorkleding: door de gaatjes in het leer wordt de temperatuur aanmerkelijk aangenamer
Geforceerde luchtkoeling op een Puch-bromfiets
Geforceerde luchtkoeling (ventilator) op een wisselstroomdynamo
processorkoeler van een computer

Luchtkoeling heeft als voordeel dat een motor licht geconstrueerd kan worden, omdat koelende onderdelen zoals een radiateur, waterpomp, een koelmantel en uiteraard koelvloeistof ontbreken. Nadelen zijn de afhankelijkheid van rijwind en de moeilijkheid om bij meercilindermotoren alle cilinders gelijkmatig te koelen. Voor beide problemen kan geforceerde luchtkoeling een oplossing zijn. Een ander probleem is de beperkte soortelijke warmte van lucht. Om een motor te koelen is relatief veel lucht nodig. Dat is de reden dat luchtkoeling bij motor- en bromfietsen veel vaker wordt toegepast dan bij auto's.

Strikt genomen worden vrijwel alle voertuigen uiteindelijk door lucht gekoeld. Bij vloeistofkoeling geeft de koelvloeistof zijn warmte uiteindelijk - via de radiateur - af aan de buitenlucht.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.