Luc-Peter Crombé

Luc-Peter Crombé (Opwijk, 14 januari 1920 - Sint-Martens-Latem, 17 mei 2005) was een Belgisch kunstschilder. Hij leerde het vak in Gent, Antwerpen en Parijs en behoorde na 1970 tot de vierde generatie Latemse Schilders. Hij werd meermaals bekroond, onder meer met prijzen uit het buitenland.

Luc-Peter Crombé
Persoonsgegevens
GeborenOpwijk, 14 januari 1920
OverledenSint-Martens-Latem, 17 mei 2005
GeboortelandBelgië
OpleidingSt-Lucas
Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten
Beroep(en)kunstschilder
Oriënterende gegevens
LeermeesterConstant Permeke
Jos Verdegem
Stijl(en)4e generatie Latemse Schilders
RKD-profiel
Website
Portaal    Kunst & Cultuur

Biografie

Zijn opleiding begon in de academie en aan St-Lucas te Gent, waarna hij de klas van Permeke volgde in het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen, vanwaar hij weer een hele sprong maakte: vijf jaar op atelier bij de Gentse meester Jos Verdegem, van de stormachtige geweldenaar Permeke naar de verfijnde, haast decadente kunst van een Verdegem. Crombé vulde dit alles aan met onvermoeibare zelfstudie, gewijd aan het onderzoek en het kopiëren der werken van oude meesters in binnen- en buitenlandse musea. Daarnaast genoot Crombé van een bijzondere scholing in het école du Louvre (oudheidkunde en restauratie), waarna hij deze scholing in de praktijk zette onder meer in het atelier Van de Velde (Gent) en in het Louvre bij prof. Serulaz (Parijs). Hij woonde vanaf 1970 in Sint-Martens-Latem waar hij samen met Maurice Schelck, Fons Roggeman, Joe Van Rossem, Chris Pots , Jef Wauters, Lea Vanderstraeten behoorde tot de zogenaamde vierde generatie Latemse Schilders.

Prijzen

Crombé haalde in zijn leven tal van prijzen, waaronder :

  • Prijs voor levend model, 1947, Antwerpen
  • Provinciale prijs , 1954, Oost-Vlaanderen
  • Prijs voor grafiek, 1955, Frankfurt
  • Benevenutoprijs, 1956, Milaan
  • Sagrada familliaprijs voor religieuze kunst, 1957, Barcelona
  • Hoogste onderscheiding op "World's fair", 1964[1]
  • Ereprijs Detroit, 1965
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.