Louis Demey

Levensloop

Postgebouw op de Markt van Brugge.

Louis E. Demey trouwde met Maria Lust. Hij was van beroep aannemer van openbare werken. Hij bouwde onder meer het Postgebouw op de Markt van Brugge. Tijdens een inspectie op de werf van dit gebouw, brak hij beide benen

Na de Eerste Wereldoorlog interesseerde hij zich zeer in Europese en pacifistische ideeën. Hij zette zich door woord en geschrift in om vredelievende idealen te verspreiden en de verzoening tussen alle volkeren te bepleiten.

Hij was anderzijds, binnen de sportvereniging Club Brugge, minstens vanaf 1921 voorzitter van de atletiekafdeling.

Burgemeester

In 1924 nam Demey deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Sint-Michiels, met een lijst Gemeentebelangen. Hij behaalde de absolute meerderheid niet maar ging een coalitie aan met een paar socialistische verkozenen. Begin 1925 werd hij tot burgemeester benoemd en hij doorbrak hiermee de gewoonte om het bestuur van de gemeente aan een edelman en aan de katholieke partij toe te vertrouwen.

Hij leunde in stijgende mate tegen de socialistische partij aan. Zijn zoon Roger Demey werd socialistisch gemeenteraadslid van Brugge in de jaren 1960.

Hij bleef burgemeester tot hij op 28 mei 1941 door de Duitse bezetter werd afgezet omdat hij de opgelegde leeftijdsgrens had overschreden. Hij werd opgevolgd door de achtenveertigjarige ingenieur Wilfried Van Damme, die op 21 augustus 1941 de eed aflegde. Hij verdween in oktober 1942, bij de vorming van Groot-Brugge en de opslorping bij Brugge van de randgemeenten. Hij trok naar het oostfront, waar hij sneuvelde.

De gemeente eerde Demey door zijn naam te geven aan een nieuw aangelegde straat.

Publicaties

  • Maskers op?... Maskers af!, Brugge, Excelsior, 1931 (vertaald door J.-M. Bonteloup, La Paix... Toute la Paix, Parijs, 1931)
  • Naar den nieuwen oorlog, Brugge, Excelsior, 1933
  • Europa's vernieling of... zijn Vereenigde Staten, Brugge, Excelsior, 1934

Literatuur

  • Maurits VAN COPPENOLLE, Figuren uit het Brugsche, Brugge, 1936, blz. 47.
  • Albert SCHOUTEET, De straatnamen te Brugge, Brugge, 1977.
  • Lexicon van West-Vlaamse schrijvers, Deel 3, Torhout, 1986.
  • Renaat RAMON, Louis E. Demey, VWS-cahiers, nr. 160, Kortrijk 1993.
  • Andries VAN DEN ABEELE, Excelsior, Brugse drukkerij en uitgeverij, in: Biekorf, 2002, aflevering 1 en 2
  • Andries VAN DEN ABEELE, Burgemeesters en schepenen in de Brugse agglomeratie tijdens de Tweede wereldoorlog, in: Brugs Ommeland 2001, blz. 131-143.
  • Dries VANYSACKER, Van FC Brugeois tot Club Brugge KV, Brugge, 2010.
  • Andries VAN DEN ABEELE, De twaalf burgemeesters van Sint-Michiels, in: Brugs Ommeland, 2012, blz. 131-149.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.