Loopkat

Een loopkat is een over rails of kabels glijdend of rijdend wagentje voorzien van een haak en al of niet voorzien van een hijswerktuig (b.v. lier of takel) om lasten te verplaatsen.[1]

Een loopkat voorzien van een lier (lierkat) wordt vrijwel altijd bewogen door een elektromotor, die met behulp van een wormwielkast de loopwielen aandrijft. De rijsnelheid is afhankelijk van de werkomstandigheden en het kraantype. Handbewogen takelkatten worden aan de haalketting, die de takel aandrijft, voortgetrokken. De motortakelkat wordt ook vanaf de grond bediend; ook het verplaatsen geschiedt met de motor, waarbij de bestuurder met de kat meeloopt. Bij de ‘takel met loopkat’ zijn de hijseigenschappen primair en de rijvoorwaarden secundair, terwijl bij ‘loopkat met takel’ de rijeigen- schappen het belangrijkst zijn. Dit laatste type komt veel voor in combinatie met hangbanen. Op een loopkraan wordt ook vaak een loopkat, met elektrotakel, aangebracht. Wanneer de loopkat over grote afstanden verreden moet worden (bij hangbanen e.d.) of over moeilijk begaanbaar terrein (kaden e.d.) wordt opzij van de loopkat een bestuurderscabine (mantrolley) gemonteerd.

In de geneeskunde wordt een loopkat veel gebruikt bij de revalidatie voor patiënten met amputaties of patiënten die onbelast moeten leren lopen. Met een soort zwemvest wordt de patiënt omhooggetrokken door een kabel tot de belasting minimaal is, terwijl hij toch kan lopen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.