Loop (geluid)

Een loop is een kort geluidsfragment dat meerdere malen herhaald wordt. Bij het langdurig herhalen van het geluidsfragment wordt de loop een ritme. Na verloop van tijd kunnen er verschuivingen ontstaan die niet werkelijk plaatsvinden maar waarbij er voor het gehoor veranderingen optreden: geluiden op de voorgrond verschuiven naar de achtergrond en het lijkt net alsof er nieuwe geluiden opkomen. Ook kan het begin- en eindpunt van een geluidsfragment voor het gehoor verschuiven waardoor het net lijkt alsof de loop verandert.

Roland RE-201 Space Echo, een tape-loop-apparaat

Er zijn verschillende methoden om loops te maken: tape loop, delay, een sampler, draaitafel en op de computer. Bijna alle muzieksoftware hebben eenvoudige mogelijkheden om geluidsfragmenten te selecteren en te laten herhalen.

Tape loop

Een tape loop is een kort stukje magneetband (tape van een bandrecorder of een cassettebandje) dat aan elkaar geplakt is om hiermee een repeterend geluid te creƫren. De tape loop werd vooral gebruikt in de minimal music en is de voorloper van de sample.

Sample

In de context van digitale muziekinstrumenten betekent het woord sample een fragment gedigitaliseerde muziek (zie bijvoorbeeld Amen break). Het fragment is langer dan een signaalmonster bij digitalisatie, zoals hiervoor gedefinieerd, en het beschrijft een karakteristiek stukje geluid. Samples worden gebruikt in diverse digitale muziekinstrumenten zoals samplers en romplers.

Trivia

In 1998 bracht het Amerikaanse label RRRecords de LP uit RRR500 met daarop 500 gesloten groeven van 500 verschillende artiesten/groepen. Een gesloten groef is een geluidsspoor op een LP dat in plaats van een spiraal in een cirkel gesneden is waardoor de naald van de draaitafel steeds weer na 1,8 seconde op het hetzelfde punt uitkomt en het geluid herhaald wordt.

Op de Amsterdamse vrije radiozender Radio Patapoe werden er jarenlang 's nachts loops uitgezonden door de naald van de draaitafel vast te zetten waardoor steeds dezelfde groef urenlang non-stop herhaald werd.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.