Lloyd's Register Stoomwezen

Het Lloyd's Register Stoomwezen is sinds de overname in 1994 van het Stoomwezen BV een voortzetting van het geprivatiseerde Stoomwezen. Tegenwoordig maakt het deel uit van Lloyd's Register Energy Nederland. Het moederbedrijf is Lloyd's Register.

Dienst voor het Stoomwezen

De Dienst voor het Stoomwezen werd in 1855 opgericht. Het was in het Stoombesluit aangesteld als uitvoerende instantie van de Stoomwet. Tot de privatisering was het Stoomwezen onderdeel van het Directoraat-generaal van de Arbeid. Het Stoomwezen had inspecteurs in dienst die periodieke keuringen uitvoerden aan ketels en machines. Het instituut was onderverdeeld in aanvankelijk zes districten verspreid over het land, een aantal dat naderhand werd verkleind tot drie. De grenzen van de verschillende districten zijn in de loop der tijd ook gewijzigd. De inspecteurs rapporteerden in de negentiende eeuw ook over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden waaronder de fabrieksarbeiders vaak werkten.

Privatisering

In 1994, na een proces van twaalf jaar,[1] is het Stoomwezen geprivatiseerd.[2] Lloyd's Register Stoomwezen houdt zich bezig met het opstellen van regels voor de controle van de veiligheid van drukapparatuur. Traditioneel waren dat vooral stoomketels, maar tegenwoordig vallen hieronder ook andere zaken, zoals gastanks. Het is een aangewezen keuringsinstantie (AKI), ook wel notified body genoemd, voor de (periodieke) controle van drukapparatuur.

De wetgeving hieromtrent vloeit voort uit de uitvoering van de Richtlijn Drukapparatuur (richtlijn nr.97/23/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie) van 29 mei 1997. Deze richtlijn vervangt de Stoomwet.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.