Egrisi

Egrisi (ეგრისი) is een middeleeuwse Georgische naam voor het gebied en koninkrijk in het westelijke deel van het hedendaagse Georgië, dat in Byzantium bekend was als Lazica en in Perzië als Lazistan, naar het volk van de Lazen.

Lazica oftewel Egrisi

Het koninkrijk bloeide tussen de 6de eeuw v.C en de 7de eeuw na C. Het bezat een deel van het grondgebied van het vroegere koninkrijk Colchis en onderwierp het grondgebied van het hedendaagse Abchazië. Door zijn bestaan was het hoofdzakelijk een Byzantijns strategisch vazal-koninkrijk.

Op een punt in de vroege 4de eeuw na Chr. vestigde de christen Eparchy van het bisdom Pitiunt (Bichvinta in Georgië) zich in dit koninkrijk. De eerste christelijke koning van Egrisi was Gubaz I; in de 5de eeuw werd het christendom de officiële godsdienst van Egrisi.

De Kathedraal Bichvinta is een van de oudste monumenten van de Georgische christelijke architectuur die door de Georgische koning Bagrat III uit het huis Bagrationi geconstrueerd werd in de vroege 10de eeuw. Het was onder Bagrat III, dat Egrisi met het oostelijke Georgische land (Iberia-Kartli) werd verenigd om zo het Koninkrijk Georgië te vormen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.