Lawine-airbag

Een lawine-airbag is een in een rugzak geïntegreerd systeem dat door wintersporters buiten de gezekerde pisten wordt gebruikt om bedelving door een lawine te voorkomen. Het systeem bestaat uit twee grote airbags, die door een persluchtpatroon worden gevuld indien de gebruiker aan een hendel trekt die aan de schouderband van de rugzak is bevestigd.

Lawine-airbag

Het grote volume van de geactiveerde airbag zorgt ervoor dat de persoon boven de lawine blijft of in het geval van bedelving geeft het meer kans op een ademruimte. Het is een aanvulling op de basis lawine-uitrusting bestaand uit lawinepiep, sneeuwschep en sneeuwsonde.

Grofweg zijn er twee systemen voor lawine-airbags. Enerzijds zijn er lawine-airbags die met behulp van gaspatronen worden opgeblazen en anderzijds lawine-airbags die met een ventilator (en dus elektriciteit) worden opgeblazen. Beide systemen hebben voor- en nadelen.

Bij gas airbags wordt met behulp van een gaspatroon de ballon of ballonnen opgeblazen. De opening van het gaspatroon wordt mechanisch doorboord, of met behulp van een klein explosief (bij ABS). Voordelen van gaspatronen zijn dat ze ongevoelig zijn voor lage temperaturen en in korte tijd de ballonen opblazen. Een nadeel is dat, nadat de airbag getrokken is, het gaspatroon verwisseld moet worden. Een ander nadeel is dat, ondanks dat ze daarvoor wel zijn goedgekeurd, niet alle vliegmaatschappijen ze toelaten in hun vliegtuigen.

Bij elektrische lawine-airbags wordt de ballon opgeblazen met behulp van een soort ventilator. Er zijn twee elektrische systemen in omloop: een met een accu en een met een ‘capacitator’. Het nadeel van de systemen met een accu zijn dat ze gevoelig zijn voor koude, dat ze zwaar zijn en dat niet alle vliegmaatschappijen dergelijke krachtige accu’s accepteren. Het grote voordeel van airbags met een accu is dat ze meerdere keren achter elkaar geactiveerd kunnen worden en dat de airbag na het opvouwen onmiddellijk weer klaar is voor gebruik. Airbags met capacitators hebben als voordeel dat ze veel lichter van gewicht zijn, dat ze ongevoelig voor lage temperaturen zijn en dat ze slechts 2 AA batterijen nodig hebben: er kan dus probleemloos mee gevlogen worden. Een ander voordeel is dat dit systeem in principe niet slijt, terwijl accu’s een lange, maar toch beperkte levensduur hebben. Het nadeel is dat er enige tijd nodig is om de capacitators weer te laden nadat de airbag geactiveerd is. Dat kan overigens zowel met de batterijen als met de bijgeleverde lader en een stopcontact.[1]

Door de kleine markt is de aanschaf van een lawine-airbag relatief duur.

Cijfers

Het Institut für Schnee- und Lawinenforschung in Davos (SLF) heeft 167 lawines met in totaal 241 slachtoffers onderzocht. Van hen droegen 200 een airbag. Bij 180 personen werd de airbag volledig opgeblazen; hiervan overleefden er 177. Bij de andere 20 werd de airbag niet of slechts gedeeltelijk opgeblazen, in 4 gevallen door technische mankementen, in de overige gevallen door menselijke fouten of het bewust niet opblazen van de airbag. Van deze 20 overleefden er 14. Bij de 41 personen zonder airbag overleefden er 28 de lawine.

Lawine-airbag in het vliegtuig

Het is niet zonder meer toegestaan een lawine-airbag mee te nemen in een vliegtuig. De IATA heeft in haar richtlijnen aangegeven wat wel en niet mag. Airbags met gaspatronen mogen mee mits het gaspatroon in de laadruimte wordt vervoerd. Persluchtpatronen mogen alleen leeg worden vervoerd.[2]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.