Laurens Pijl

Laurens Pijl was van 1679 tot en met 1692 gouverneur van Ceylon.

Hij gaf invulling aan het nieuwe Ceylon-beleid dat de VOC genoodzaakt was te formuleren nadat de koning van Kandy in 1670 een aantal gebieden terugveroverd had.[1] Pijl trachtte goede betrekkingen te onderhouden met het machtige rijk in het binnenland en stond in 1683 nog een aantal gebieden af aan het koninkrijk. Koning Rajasinghe II liet een aantal Europeanen die al jaren in gevangenschap geweest waren vrij. Na de troonsbestijging van Vimaladharmasurya II in december 1687 bezochten twee gezanten de gouverneur die daarop alle slaven die de Compagnie geketend hield vrijliet.[2]

Wel waren de haven aan de westkust in handen van de Compagnie en werd de rest van de kust geblokkeerd zodat de handel met de buitenwereld geheel door de Compagnie beheerst werd.

Pijl trachtte met een ordonnantie tegen de uitoefening en verspreiding van het rooms-katholicisme (1 juli 1682) de invloed van deze "valsse en verkeerde leere" in te dammen. Er waren nog "veele creaturen der Portugeesen" binnen de kolonie en hun werden nu bijeenkomsten en "missen off andere exercitiën van de roomse off pauselijcke ceremonies" verboden.

Onder zijn bewind en dat van zijn opvolger van Rhee werd de flora van het eiland bestudeerd en in aquarellen afgebeeld.

Voorganger:
Rijcklof van Goens de jonge
Gouverneur van Ceylon
1679-1692
Opvolger:
Van Rhee
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.