Kunstmuseum Bonn

Het Kunstmuseum Bonn maakt deel uit van de Museumsmeile in Bonn en toont sinds 1992 voornamelijk werk van de periode na 1945.

Kunstmuseum Bonn

De collectie

Rheinische Expressionisten en kunst na 1945

De collectie van het museum telt twee zwaartepunten, het Rheinische Expressionisme en de kunst van na de Tweede Wereldoorlog, met de nadruk op de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren en nog enigszins aanvang negentiger jaren. Het accent ligt bij Duitse kunstenaars als Georg Baselitz, Joseph Beuys, Hanne Darboven, Anselm Kiefer, Blinky Palermo en Wolf Vostell, maar dat sluit niet uit dat ook werk van niet-Duitse kunstenaars, zoals van de Franse schilder Robert Delaunay in de August Macke-afdeling en van de Engelse conceptuele kunstenaar Richard Long getoond wordt. Werk van Duitse kunstenaars als Palermo en Beuys wordt geëxposeerd in combinatie met de internationale avant-garde-kunstenaar Lucio Fontana en Jannis Kounellis met Gerhard Merz.
Het museum zegt over de eigen collectie:„Es gibt keinen anderen Ort in der Welt an dem deutsche Kunst nach '45 so ausgewählt, so besonders und so prägnant studiert werden kann wie in Bonn.“.

Collectie grafische- en videokunst

De doelstelling van het museum wordt nog verder verbreed met een collectie Werken op papier. Daartoe behoren onder andere de Multiples van Beuys, boekillustraties van Max Ernst en grafisch werk uit de verzameling Bolliger. Eveneens behoort de Oppenheim-verzameling Videokunst tot de museumcollectie.

Fotogalerij collectie August Macke in het museum

Fotogalerij beelden uit de collectie

Heroriëntatie

In 2004 moest het museum een 400-tal kunstwerken afstaan die sinds 1972 in bruikleen waren gegeven door de privéverzamelaar Grothe.
In 2007 vond noodgedwongen een heroriëntatie plaats ten aanzien van de permanente collectie. De reden daarvoor was een breuk met het echtpaar Ströher, die de Collectie Grothe, welke tot dan toe in het museum te zien was, in 2005 voor 50 miljoen € gekocht had. Tot de collectie behoorden: Sigmar Polkes „Entartete Kunst“ en Gotthard Graubners „Assisi-Zyklus“ en de buiten het museum geplaatste beeldhouwwerken van Lüpertz en Penck, die binnen afzienbare tijd zullen verdwijnen. Op de opengevallen plaatsen in het museum is werk gekomen van jonge Duitse kunstenaars als Thomas Rentmeister, Stefan Eberstadt, Cornel Wachter en Dunja Evers. De museumleider, Dieter Ronte heeft verklaard, dat het museum jonger, spannender en flexibeler zal zijn.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Kunstmuseum Bonn op Wikimedia Commons.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.