Kubisch vlakgecentreerd

Kubisch vlakgecentreerd of kvg (Engels: face centered cubic of fcc) is de benaming voor een type tralie/bolstapeling waarin de traliepunten zich op de hoekpunten van een kubus bevinden, en op de middens van de zijvlakken. De kvg-tralie is een van de veertien Bravaistralies.

kvg-tralie

Een kvg-tralie bevat in totaal vier traliepunten:

  • 8 hoekpunten die elk voor 1/8 binnen het tralie vallen
  • 6 punten op de middens van de zijvlakken die elk voor de helft binnen het tralie vallen

Een kvg-kristalrooster

Eén atoom of ion per traliepunt

Wanneer een tralie zich herhaalt in dezelfde stand, in drie onafhankelijke richtingen (zodat er een heel groot rooster ontstaat van tralies naast elkaar), en er op ieder traliepunt een atoom of ion wordt ingevuld, noemt men het resultaat een kvg-kristalrooster. De atomen of ionen hebben zich dan op dezelfde manier gerangschikt zoals te zien is in het plaatje met het kvg-tralie.

Een aantal elementen uit het periodiek systeem hebben een kvg-kristalrooster bij kamertemperatuur. Dit zijn neon, aluminium, calcium, nikkel, koper, zilver, platina en goud.

De steenzoutstructuur: een kvg-tralie met twee ionen per traliepunt

Meerdere atomen of ionen per traliepunt

Op ieder traliepunt kunnen ook meerdere atomen of ionen worden ingevuld. NaCl (steen- of keukenzout genaamd) is hier een voorbeeld van. Op elk traliepunt is daar een natrium-ion ingevuld, en op een afstand van (1/2,0,0) van ieder natriumion bevindt zich een chloride-ion. De combinatie van twee of meer ionen of atomen, die samen op ieder traliepunt ingevuld moet worden, noemt men ook wel een structuureenheid. In dit geval bestaat de structuureenheid dus uit twee ionen; een natriumion en een chloride-ion. Andere stoffen die deze zogeheten "steenzoutstructuur" hebben, zijn bijvoorbeeld kaliumchloride (KCl), zilverbromide (AgBr) en mangaan(II)oxide (MnO).

Een ander voorbeeld is zinksulfide, waarbij de structuureenheid bestaat uit een zink-ion en een zwavel-ion. Op elk traliepunt is daar een zinkion ingevuld, en op een afstand van (1/4, 1/4, 1/4) van ieder zinkion bevindt zich een zwavelion. De structuur die zo ontstaat, wordt ook wel de zinkblendestructuur genoemd.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.