Keith Milow

Keith Milow (Londen, 1945) is een Engels beeldend kunstenaar. Milow is een abstract schilder, etser en beeldhouwer. Zijn werk kan gekarakteriseerd worden als (post-)minimalistisch, architecturaal en monumentaal.

Keith Milow
Persoonsgegevens
Geboren1945
GeboortelandVerenigd Koninkrijk
NationaliteitBrits
Beroep(en)kunstschilder, beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en)abstracte kunst, post-minimalisme
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Leven en werk

Keith Milow werd geboren in 1945 in Londen, groeide op in Baldock, Hertfordshire, woonde van 1980-2002 in New York, van 2002-2014 in Amsterdam en sinds 2014 in Londen.

Keith Milow werd opgeleid aan de Londense Camberwell School of Art (1962-1967) en het Royal College of Art (1967-1968). In 1970 ontving hij een Gregory Fellowship van de Universiteit van Leeds en in 1972 een Harkness Fellowship in de VS.

In de jaren 70 behoorde hij met Richard Long, Mark Lancaster, Tim Head, Nicholas Pope, John Walker, Michael Craig-Martin, Barry Flanagan, Gilbert & George, David Tremlett, Art & Language en Derek Jarman tot de vertegenwoordigers van de Britse avant-gardekunst.[1]

De eerste solo-tentoonstelling van Milow in Nederland, georganiseerd door Carel Blotkamp en Frans Haks, vond plaats in de zogenaamde Utrechtse Kring in de Neudeflat in Utrecht in 1972.[2]

Al vanaf het begin van zijn carrière werd Milow, op een niet-religieuze manier, gefascineerd door de vorm van het Latijnse kruis. Een belangrijke invloed op zijn werk zijn de abstracte schilderijen van de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan. De schilderijen en tekeningen van Milow worden vaak gekenmerkt door een monumentale opzet en een mathematische en minutieuse uitwerking.

Gedurende het laatste decennium van de twintigste eeuw werkte hij aan een serie schilderijen en sculpturen (zogenaamde 'tondi'), die een hommage vormen aan de grote kunstenaars uit de 20e eeuw. Vier manshoge tondi bevinden zich in de lobby van One Canada Square in Londen.[3]

Keith Milow ontving prijzen en beurzen van onder andere de Calouste Gulbenkian Foundation (1976), de Arts Council of Great Britain (1979), de Edward Albee Foundation (1983) en de Pollock-Krasner Foundation (2017).

Musea

Werken van Keith Milow bevinden zich in een groot aantal museale collecties, onder andere Tate Gallery, Henry Moore Foundation, Museum of Modern Art, Guggenheim Museum, Walker Art Center, Dallas Museum of Art en National Gallery of Australia. In Nederland bevindt zich werk van Milow in de collectie van het Rijksmuseum Twenthe.[4]

Fotogalerij

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.