Katanga (land)

Katanga (Frans: État du Katanga) was een staat in Afrika die uitgeroepen werd op 11 juli 1960. Hiermee scheidde de staat zich af van het nieuw gevormde Congo-Kinshasa, die ontstaan was na de onafhankelijkheid van België. Moïse Tshombe werd de eerste president.

État du Katanga
Niet-erkende staat
  1960  1963  
(Details) (Details)
Motto
"Force, espoir et Paix dans la Prospérité"
"Kracht, hoop en vrede in voorspoed"
Kaart
Congo in 1961. Het groene gebied stond onder controle van Katanga.
Algemene gegevens
HoofdstadÉlisabethville
TalenFrans
VolksliedLa Katangaise
MunteenheidKatangese Frank
Regering
RegeringsvormRepubliek
StaatshoofdMoïse Tshombe

De onafhankelijkheidsverklaring kwam er met steun van de Belgische zakenwereld en meer dan 6000 manschappen van het Belgische leger. Tshombe had goede relaties met Belgische industriebedrijven die de rijke koper-, goud- en uraniummijnen exploiteerden. Katanga was een van de rijkste en meest ontwikkelde provincies van Belgisch-Congo en met de afscheiding van Katanga zou de nieuwe republiek Congo een belangrijk gebied verliezen. De Congolese regering vond dat dit een poging was om een Belgische marionettenstaat te creëren, die ze verder zouden kunnen uitbuiten. Hoewel België voor militaire bijstand zorgde werd Katanga niet eens door het land erkend als onafhankelijke staat.

In september 1961 werd eerste minister Patrice Lumumba door een staatsgreep vervangen door Mobutu Sese Seko. Lumumba werd op 17 januari 1961 naar Élisabethville gestuurd, waar hij gemarteld en geëxecuteerd werd.

Tshombe had een document getekend dat Katanga opnieuw moest verenigen met de rest van het land, maar hij wilde hier uiteindelijk niet mee doorgaan.

De Verenigde Naties vielen Katanga aan in december 1962 en de hoofdstad Élisabethville (nu Lubumbashi) viel in januari 1963. Tshombe was naar Kolwezi gevlucht, waar hij zich op 15 januari 1963 overgaf. Katanga werd herenigd met Congo.

Zie de categorie State of Katanga van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.