Kargadoor

De Kargadoor is een cultureel en maatschappelijk podium aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht. De stichting biedt een podium aan dichters en schrijvers, muzikanten, acteurs en stand-upcomedians. De Kargadoor organiseert debatten, multiculturele bijeenkomsten en cabaret. De Kargadoor heeft anno 2019 vijf betaalde medewerkers in dienst en steunt verder op stagiaires en vrijwilligers. Inkomsten komen uit verhuur van zalen en vergaderruimtes. De Kargadoor biedt onderdak aan de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging, Rechtswinkel, Stichting Mensenrechten Advocaten (SMA), Stichting ACTA Rechtshulp, Stichting Borderline, Stichting Plants4Life en Stichting Peace Brigades International (PBI).

Kargadoor
Locatie
LocatieOudegracht 36
3511 AP Utrecht
Status en tijdlijn
Huidig gebruikSociaal-cultureel activiteitencentrum. Verhuur van zalen en vergaderruimtes.
Opening1959
Verdiepingen3
Pand van de Kargadoor aan de Oudegracht 36 Utrecht
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Geschiedenis

In 1958 begon de Kargadoor als het Utrechts Jongerencentrum[1] aan de Zuilense Marnixlaan, ook wel Centrum voor ludieke evenementen genoemd.[2] Door rechts werd het gezien als broeinest, door links als broedplaats. In 1969 werden er door Stichting PANN de eerste PANN-Feesten door en voor homo-jongeren georganiseerd.

Op 31 januari 1970 nam de organisatie, met financiƫle steun van de gemeente, haar intrek in een pand aan de Oudegracht, dat werd omgedoopt tot Centrum voor Informatie. Het ontwerp van de verbouwing was van architect Mart van Schijndel[3]. Hij nam de verbouwing in zijn werkoverzicht op als Opus 1.

In datzelfde jaar organiseerde Willem Hoogendijk vanuit de Kargadoor de eerste milieudemonstraties[4] in Nederland. Hoogendijk stond aan de wieg van de Aktie Strohalm en Stichting Milieu-educatie.

In de jaren 1970 werd in de Kargadoor de gezeefdrukte Utrechtse Muurkrant[5][6] gemaakt door (ex-)studenten en wekelijks overal in Utrecht aangeplakt. Het was een blad, dat graag publiceerde over onder andere misstanden door en acties tegen huisbazen, bedrijfsleiders, het gemeentebestuur, de regering en Amerikaanse 'imperialisten'. De Muurkrant was anoniem, alleen de plaats waar een kopijbus stond (Jongerencentrum de Kargadoor) was bekend.

In 1971 werd de Stichting Vrije Sentra (SVS) opgericht met de secties milieu (de Kargadoor), onderwijs en politieke kultuur (RASA) en anti-imperialisme en welzijn (de Raadskelder).[7]. De SVS werd in 1984 geliquideerd. Vanaf dat moment moest de Kargadoor het zonder overheidssubsidie zien te redden.

Op 31 januari 2010 vierde de Kargadoor haar 40-jarige bestaan aan de Oudegracht waarbij de grote zaal werd omgedoopt tot de Sonja van der Gaastzaal naar de voorzitter van de Robert Baelde-stichting van waaruit de Kargadoor ontstond.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.