Karel Habsburg-Lotharingen

Karel Thomas Robert Maria Franziskus Georg Bahnam Habsburg-Lothringen (Starnberg, 11 januari 1961) is een Oostenrijks politicus en het huidige hoofd van het huis Habsburg-Lotharingen.

Karel Habsburg-Lotharingen
11 januari 1961
hoofd van het huis Habsburg
Periode4 juli 2011 - heden
VoorgangerOtto van Habsburg-Lotharingen
GeborenStarnberg
VaderOtto van Habsburg-Lotharingen
MoederPrinses Regina van Saksen-Meiningen
DynastieHabsburg
PartnerFrancesca Thyssen-Bornemisza de Kászon
KinderenAartshertogin Eleonore
Aartshertog Ferdinand Zvonimir
Aartshertogin Gloria

Biografie

Habsburg is de zoon van Otto van Habsburg-Lotharingen en Regina van Saksen-Meiningen en voert de titel van aartshertog. Hij is een kleinzoon van de laatste Oostenrijkse keizer, Karel I. Hij is gehuwd met Francesca Thyssen-Bornemisza de Kászon, een dochter uit het derde huwelijk van de in Nederland geboren industrieel en kunstverzamelaar Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza.

Het echtpaar heeft drie kinderen:

Om dit huwelijk mogelijk te maken, veranderde zijn vader de familieregels voor ebenbürtige huwelijken (die tot dan toe alleen ebenbürtigkeit toekenden aan gravinnen en hoger). Sinds 2003 leven ze gescheiden.

Politiek

Habsburg was lid van de ÖVP en zat voor die partij van 1992-1999 in het Europees Parlement. Toen deze partij hem na een schandaal rond zijn verkiezingsfonds niet herkiesbaar stelde probeerde hij toch op zijn oude plek terug te komen met een eigen lijst, de Christlich Soziale Allianz, een partij met een conservatief-christelijke signatuur. Dat lukte niet, hij haalde in juni 1999 slechts 43.084 (1,5 %) van de stemmen.

Orde

Habsburg is sinds 2000 grootmeester van de Oostenrijkse tak van de Orde van het Gulden Vlies.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.