Kangoeroebal

De kangoeroebal, ook wel skippybal genoemd, is een pvc/vinylbal[1] met een diameter van ongeveer 50 cm, maar kan variëren van 45 tot 66 cm. Boven op de bal zijn één of twee handvatten bevestigd waaraan de gebruiker zich kan vasthouden. De bedoeling is dat de gebruiker op de bal gaat zitten en zich met twee voeten gaat afzetten tegen de grond en zo begint te stuiteren.

Skippybal
Skippybal

De bal is in de zestiger jaren van de twintigste eeuw uitgevonden door de Italiaan Aquilino Cosani die de bal oorspronkelijk PON-PON noemde naar een personage in de Italiaanse opera Luciano Bottaro. Vlak daarna werd de bal omgenoemd naar Skippy, het hoofdpersonage uit Skippy, the Bush Kangaroo.

De kangoeroebal werd razend populair en was in elke betere speelgoedwinkel te verkrijgen en bij veel tankstations. Nu bestaan er zelfs wedstrijden met de kangoeroebal zoals het Nederlands kampioenschap Skippybal.

Het wereldrecord van de grootste groep mensen die tegelijk skippyballen van de Hogeschool Introductie Organisatie in Enschede waarbij 2500 studenten twee minuten lang over de campus van de Universiteit van Enschede stuiterden op 31-08-'06 is verbeterd door de RSG Slingerbos/Levant in Harderwijk waarbij meer dan 2500 studenten vijf minuten lang over de main street van Walibi World stuiterden op 13 april 2007.

Er zijn ook Mega Skippyballen. Skippyballen speciaal gemaakt voor volwassenen in de maten; 80 cm, 100 cm, 120 cm, met handvat. Het zijn grote en extra sterke ballen om mee te skippyballen, skippyballenraces en andere balspelen mee te doen, fitnessoefeningen, fysiotherapie, zwangerschap of als zitbal te gebruiken.

De Mega Skippyballen zijn ook gebruikt voor races en spelen in diverse tv-programma's FOX 8-kampioen van Nederland. TV Gelderland-Gelders skippybal kampioenschappen slag om de IJssel, Net5 -I love the 70s, Omroep Brabant-baanbrekend.

In 's-Hertogenbosch en Nijmegen kan men per Mega Skippybal diverse toeren maken door de stad met opdrachten en puzzels.

Referenties

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.