Kanaalplaatvloer

Een kanaalplaatvloer bestaat uit vlakke rechthoekige elementen, kanaalplaten of (in Zuids-Nederlands) welfsels genoemd, die gemaakt zijn van voorgespannen prefab beton. In deze platen zijn holle kanalen aangebracht. Deze kanalen maken de platen lichter zonder dat ze veel van hun sterkte verliezen. Omdat kanaalplaatvloeren relatief licht zijn, worden ze veel toegepast in de woningbouw en utiliteitsbouw. Ze zijn ideaal als verdiepingsvloer, kelderdek of als dak. Ook kunnen ze voor beganegrondvloeren gebruikt worden, mits ze aan de onderzijde voorzien zijn van isolatiemateriaal.

1 = buitenspouwblad,
2 = isolatie,
3 = binnenspouwblad,
4 = stuclaag,
5 = afwerkvloer en
6 = kanaalplaatvloerelement
Bouwplaats met kanaalplaatvloerelementen die gecombineerd worden met staalskeletbouw.

Met deze platen kunnen overspanningen tot 18 meter in de utiliteitsbouw worden bereikt. Voor woningbouw zijn dunnere platen van 6 à 8 meter voldoende. Kanaalplaten worden in een standaard breedte van 1200 mm geleverd. Voor kleinere breedtes zijn speciaal passtroken beschikbaar van 300, 600 en 900 mm.

Opbouw

Kanaalplaatvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, afhankelijk van de gekozen overspanning/ belasting. Kanaalplaatvloeren kenmerken zich door hun grote overspanningbereik in combinatie met een lichte doorsnede. De vloeren zijn vrijdragend en direct na montage volledig belastbaar. Bij hoge veranderlijke belastingen (in utiliteitsbouw) kan de sterkte worden verhoogd door het toepassen van een gewapende druklaag. Dit is een laag van gewapend beton die ervoor dient de totale vloerdikte, en daarmee de sterkte, te verhogen. De dikte van de eventueel benodigde druklaag wordt door de constructeur bepaald. Op de kanaalplaatvloer komt doorgaans standaard een afwerklaag van 50 tot 70 mm.

Installaties

In de afwerklaag kunnen eventueel leidingen en vloerverwarming worden aangelegd. In sanitaire ruimtes is deze laag niet dik genoeg voor riolering en mechanische ventilatie. Een dikkere afwerklaag zal nodig zijn of speciale vloerhulpstukken worden toegepast om deze leidingen op te nemen in de vloerconstructie. Ook kunnen leidingsleufsparingen in de kanaalplaten worden aangebracht.

Isolatie

Speciaal voor begaande grondvloeren worden er platen gefabriceerd met isolatiemateriaal. Onder de kanaalplaat wordt dan een laag steenwol of tempex aangebracht. Aan de uiteindes van de platen zitten nokken met daar tussenin isolatiemateriaal. Dit is gedaan om de koudebrug met de fundering te verkleinen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.