Jan Jacobsz. May van Schellinkhout

Jan Jacobsz. May van Schellinkhout was een 17e-eeuwse Nederlandse zeevaarder en is bekend omdat het eiland Jan Mayen naar hem is genoemd.

Familie

May (ook gespeld als Mey of Meij) is geboren in het dorp Schellinkhout, ten oosten van Hoorn in Noord-Holland. Hij was de broer van Cornelius Jacobsz May, de eerste gouverneur van Nieuw-Nederland.[1] Beide broers waren neven van de destijds meer bekende zeevaarder Jan Cornelisz. May,[2] die bekend is van zijn zoektocht naar de Noordoostelijke Doorvaart.

Ontdekking van het eiland Jan Mayen

Kaart van Jan Mayen

May was kapitein op het schip de Gouden Cath. Dit schip maakte een expeditietocht voor de Amsterdamse kamer van de Noordsche Compagnie en kwam tijdens die tocht in juli 1614 terecht op een eiland. De hoog aangeschreven cartograaf Joris Carolus was ook aan boord. Hij rapporteerde de tocht en stelde een kaart op. Het rapport is verloren gegaan, maar de kaart is bewaard gebleven. Op deze kaart noemde hij een voorgebergte "Jan Meys Hoeck". In 1620 was het de toonaangevende cartograaf en globemaker Willem Blaeu die deze naam aan het eiland als geheel gaf. Zo werd het eiland uiteindelijk Jan Mayen genoemd. May heeft het eiland niet als eerste ontdekt. Er zijn aanwijzingen dat minimaal twee zeevaarders het eiland al 1 of 2 weken eerder hadden aangedaan. Dit waren de Nederlandse kapitein Jan Janszoon Kerckhoff, die ook voor de Noordsche Compagnie voer, echter privaat was gefinancierd door Delft, en een Engelse walvisvaarder, John Clarke, die voor een compagnie uit Duinkerke voer. May wist dat Kerckhoff het eiland al had aangedaan en dacht dat deze dat zou melden bij de Staten-Generaal van de Nederlanden. De Delftse concurrentie wilde echter blijkbaar de locatie geheim houden om ervan te profiteren. In 1617 werd het conflict opgelost en 35 jaar lang kon het Nederlandse bedrijf hier walvisvangst bedrijven.[3]

Trivia

Noten

  1. Samuel Muller Geschiedenis van de Noordsche Compagnie., Gebr van der Post, 1874, footnote on page 167
  2. Gerben Kazimier History of Schellinkhout 1601-1650
  3. Louwrens Hacquebord, “The Jan Mayen Whaling Industry” in Jan Mayen Island in Scientific Focus, Stig Skreslet, editor, Springer Verlag 2004
  4. Stadsatlas Amsterdam: Straatnamen verklaard, 1998, ISBN 90 7489 1195
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.