Jan Bernard van Heek

Jan Bernard (Bernard) van Heek (Enschede, 18 november 1863 - Rutbeek, Enschede, 31 januari 1923) was een Nederlandse textielfabrikant en lid van de familie Van Heek uit Enschede.

Buitenverbijf Zonnebeek (1907)

Van Heek werd vooral bekend doordat hij in de directie van Van Heek & Co plaatsnam en door zijn plannen voor de oprichting van het Rijksmuseum Twenthe (toen nog Oudheidkamer Twente geheten), waar hij zijn collectie schilderijen wilde onderbrengen. Het gebouw en de collectie werden na zijn dood aan het Rijk geschonken door zijn vrouw en familie.

Jan Bernard van Heek was een zoon van Gerrit Jan van Heek en de oudste halfbroer van Jan Herman van Heek. Hij trouwde op 20 juni 1900 met Edwina Burr Ewing. In 1908 betrokken zij hun buitenverblijf Zonnebeek buiten Enschede.

In de periode 1910-1914 was hij lid van de Staatscommissie over de Werkloosheid.[1]

Hij maakte een stel van zijn vrienden enthousiast voor voetbal in 1885 en dat was de aanleiding voor de oprichting van de E.F.C. (Enschedesche Football Club) op 30 juni van dat jaar.[2]

In 1921 kocht hij Wissinks Möl om die in het Buurserzand te zetten en daar een openluchtmuseum van te maken. Dat laatste is er niet van gekomen.

Van Heek is begraven op de Algemene Oosterbegraafplaats in Enschede.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.