Jaarnaam

Onder jaarnamen verstaat de assyriologie een dateringssysteem dat in de Oud-Babylonische tijd gebruikelijk was. In dit systeem werd een jaar genoemd naar een belangwekkende gebeurtenis in het voorjaar. Als er een verdere belangrijke gebeurtenis later in het jaar plaatsvond, kon de jaarnaam soms in de loop van het jaar veranderen. Dan had een jaar twee jaarnamen; zo zijn voor de 14-jarige heerschappij van Zimrī-Līm van Marî wel 28 jaarnamen overgeleverd.

Dit dateringssysteem werd gebruikt van de tijd van Enšakušana van Uruk tot het einde van de Oud-Babylonische tijd. Daarbij werden de namen doorgaans zowel in het Akkadisch als in het Sumerisch vastgelegd. Doorgaans stond de heerser centraal in de jaarnaam.

De aanduiding "jaarnaam" is modern en heeft geen antiek equivalent. Uit Mariotische brieven is echter bekend dat de naamgevingspraktijk nīb šattim ("jaarbenoeming") genoemd werd.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.