In vitro

In vitro (Latijn: in glas) is een biologische techniek die buiten het lichaam van een organisme wordt toegepast, in een reageerbuis of ander laboratoriumglaswerk. Een bekende toepassing is in-vitrofertilisatie (IVF), waarbij bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt.

In vitro-cultuur van wijnstokken

In de wetenschap heeft de term in vitro meestal betrekking op gekweekte lichaamscellen. Deze kweken kunnen jarenlang in stand gehouden worden en gebruikt worden voor experimentele doeleinden. Dit in tegenstelling tot de toepassing van technieken in vivo, waarbij het complete organisme wordt gebruikt.

Tegenwoordig wordt in laboratoria nauwelijks meer gekweekt in echt glas, maar wordt bijna altijd kunststof gebruikt. De term in vitro is dan echter nog steeds van toepassing.

Een verwante term is ex vivo (buiten het levende), dat meestal wordt gebruikt voor de kweek van hele organen of verse weefsels, vaak van kortere duur. Aangezien de kweek van deze weefsels meestal ook in glas (plastic) gebeurt, zijn de termen in vitro en ex vivo nauw aan elkaar verwant. Een andere verwante term is in silico als het gaat om een computersimulatie.

Bij het presenteren van onderzoeksresultaten is het belangrijk om aan te geven of de resultaten in vitro, in vivo of in silico zijn verkregen. De resultaten van onderzoek dat in vitro heeft plaatsgevonden, zijn niet zonder meer geldig voor de situatie in vivo.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.