Importsubstitutie

Importsubstitutie (ook wel bekend als "Import-substituting Industrialization", ISI) is een handelspolitiek gebaseerd op de hypothese dat een land er naar zou moeten streven haar afhankelijkheid van het buitenland te reduceren door lokaal goederen te produceren die anders ingevoerd zouden moeten worden. De term wordt meestal gebruikt in de context van twintigste-eeuwse ontwikkelingseconomie, alhoewel het concept al sinds de 18e eeuw door handelstheoretici naar voren werd gebracht.

Importsubstitutie werd in de periode tussen 1930 en de late jaren 80 van de twintigste eeuw uitgevoerd in veel Latijns-Amerikaanse landen, en vanaf de jaren 50 in enkele Aziatische en Afrikaanse landen. De theoretische basis van importsubstitie werd gelegd door de werken van Raúl Prebisch, Hans Singer, Celso Furtado en andere structureel-economische denkers.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.