Indian Space Research Organisation

De Indian Space Research Organisation, letterlijk Indiase Ruimte Onderzoek Organisatie, afgekort tot ISRO is de tegenhanger van het European Space Agency (ESA) en het National Aeronautics and Space Administration (NASA). De ISRO is opgericht in 1969, met als bezielende kracht Dr. Vikram Sarabhai. De organisatie heeft haar hoofdkantoor in Bangalore en heeft ongeveer 20.000 mensen in dienst. De lanceerbasis van ISRO is het Satish Dhawan Space Centre op Sriharikota, waar alle Indiase satellieten gelanceerd worden.

GSLV MKIII, is de krachtigste Indiase draagraket en is voornamelijk ontworpen om satellieten in een geostationaire baan kan brengen

Geschiedenis

Na het lanceren van de Spoetnik zag dr. Vikram Sarabhai het strategische belang in van satellieten. Onder de vleugels van het Indiase Atoomagentschap begon hij met het oprichten van een ruimtevaartorganisatie. In 1972 kreeg de organisatie officiƫle rechten van de Indiase overheid en werden de doelstellingen geformuleerd. Die waren onder andere het lanceren van satellieten en indien mogelijk van mensen. De ISRO heeft onder meer de satelliet "EDUSAT" gelanceerd, die was gebouwd om educatieve programma's over heel India te laten zien. Inmiddels heeft de organisatie ook met succes haar eerste maansondes gelanceerd: Chandrayaan-1 (2008) en Chandrayaan-2 (2019). De bij Chandrayaan-2 behorende maanlander Vikram stortte neer en aan een opvolger voor Vikram wordt anno begin 2020 gewerkt. In 2017 werden met een lancering meer dan honderd (mini) satellieten in de ruimte gebracht.

Sinds augustus 2018 is de ISRO actief bezig met de ontwikkeling van een bemande ruimtecapsule genaamd Gaganyaan[1] onder het Indian Human Spaceflight-programma. Deze capsule zou in de toekomst drie mensen in een baan om de aarde moeten brengen en door een GSLV-mkIII gelanceerd moeten worden. Eerder werden bij wijze van experiment al een aantal technieken voor bemande ruimtevaart ontwikkeld.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.