IMEC

imec is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, artificiƫle intelligentie, ontwerpmethodes en technologieƫn voor ICT-systemen. imec startte in 1984, als gevolg van een door de eerste Vlaamse regering opgezet programma dat de micro-elektronica industrie in Vlaanderen wilde versterken. Toen heette het nog Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum, afgekort als IMEC, deze afkorting wordt niet langer gebruikt. Het resultaat was een grote investering op de campus van de KU Leuven, maar met deelname van onderzoeksgroepen uit de andere Vlaamse universiteiten. Ondertussen is IMEC zijn Vlaamse wortels ontgroeid, en heeft het talloze onderzoeksovereenkomsten met universiteiten en elektronicabedrijven van over de hele wereld. Het totale onderzoeksbudget is ruim 332 miljoen euro (in 2013), waarvan een deel (circa 65 miljoen euro) afkomstig is van overheidssubsidies.

new imec logo 2016
De IMEC campus in Leuven
De IMEC toren en de IMEC campus in Leuven

De eerste voorzitter en oprichter van de VZW IMEC was Prof. dr. ir. Baron Roger Van Overstraeten, die tot aan zijn dood op 25 april 1999 het centrum sterk in de internationale context heeft gelanceerd. Van 1999 tot 2009 was Professor Gilbert Declerck algemeen directeur. Hij werd op 2 juni 2009 opgevolgd door Prof. Luc Van den hove.

Er werken ruim 2.000 mensen op de Leuvense campus van imec. Kantoren van imec zijn er ook in Gent, Antwerpen, het Nederlandse Eindhoven, Hsinchu in Taiwan, Shanghai in de Volksrepubliek China en Bangalore in India naast vertegenwoordigers in San Francisco, VS en het Japanse Tokio.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.