Huize Villandry

Huize Villandry (ook: Villa Villandry) is een landhuis in neoclassicistische stijl in de wijk Kwakkenberg in de Nederlandse gemeente Nijmegen. Het werd in 1902/03 in opdracht van Charles Blanckenhagen gebouwd, die tot 1909 op het landgoed woonde met zijn familie. In deze eerste jaren stond het nog op Groesbeeks grondgebied. Vervolgens werd een herstellingsoord voor spoorweg- en trampersoneel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het aantal plaatsen verminderd. Aan het einde van de oorlog dient Villandry als opvangplaats voor evacués en daklozen en vanaf november 1944 als noodziekenhuis. Het pand is daarna tot 1988 in gebruik geweest als hersteloord. Na een verbouwing is het in gebruik genomen als appartementencomplex. Het is aangewezen als gemeentelijk monument.[1][2][3][4]

Voorgevel Villandry
Wapen op gevel

Het gebouw is vanaf de Groesbeekseweg te bereiken via een 350 meter lange, glooiend omhooglopende oprijlaan, waarlangs Amerikaanse eiken staan. Huize Villandry kent een symmetrisch ontwerp, waarbij aan de voorzijde de hoge pilasters, het driehoekige fronton en het torentje in het oog vallen. Dit witte torentje is duidelijk geïnspireerd op de klokkentoren van het Koninklijk Paleis op de Dam. In 1926 werden aan het huis twee zijvleugels geconstrueerd, die qua stijl niet geheel overeenkwamen. Bij de restauratie begin jaren ’90 zijn deze toevoegingen weer teniet gedaan. Hierna zijn aan de voorzijde van het gebouw, twee losstaande vleugels bijgebouwd, die appartementen huisvesten. Huize Villandry is vernoemd naar de moeder van Blanckenhagens tweede vrouw, Joséphine d'Harvant Bigot de Villandry. Op een zijkant van het gebouw zijn de wapenschilden van de families d'Harvant Bigot de Villandry en Blanckenhagen te zien.

Even ten oosten van Huize Villandry werd op het landgoed tussen 1926 en 1931 een villa gebouwd naar ontwerp van E. Verschuyl, die bestemd was voor de kinderen van spoorwegpersoneel, Kinderherstellingsoord Villandry.

Zie de categorie Villa Villandry (Nijmegen) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.