Huis Wittelsbach

Het huis Wittelsbach is een zeer oud en belangrijk Duits vorstenhuis dat eeuwenlang de graven, hertogen en de koningen van Beieren leverde. Ze regeerden vanaf de Residentie van München.

Wanli porselein met familiewapen van de Wittelsbach
Wapen van het Huis Wittelsbach vanaf 1835

De naam is ontleend aan de burcht Wittelsbach bij Aichach in het westen van Beieren. In het jaar 1180 krijgt graaf Otto VI van Wittelsbach het Beierse hertogdom door keizer Frederik I Barbarossa in leen uit dank voor goede diensten tijdens de expedities naar Rome. Graaf Otto noemt zich vanaf dan hertog Otto I van Wittelsbach. Zijn zoon Lodewijk de Kelheimer huwt de weduwe van de graaf van Bogen. Hierdoor komt het kenmerkende blauw-wit geruite wapen aan Beieren. Deze Lodewijk bouwt ook in Landshut de burcht Trausnitz.

In het jaar 1475 huwt een telg uit het geslacht Wittelsbach, George de Rijke in Landshut met de Poolse koningsdochter, Hedwig. Dit prachtvolle huwelijk wordt sinds 1903 elke vier jaar als "de Landshuter Hochzeit" nagespeeld. Dit gigantische spektakel vond in 2005 plaats, werd in 2009, 2013 en 2017 weer uitgevoerd en zal in 2021 weer plaats vinden.

Het Huis Wittelsbach kenmerkt zich door de talloze delingen en samenvoegingen van de verschillende takken, waardoor de bezittingen altijd weer aan een overlevende tak kwamen en bijna nooit verloren gingen. Nog een kenmerk van de latere Wittelsbachers was dat er tamelijk veel waanzin voorkwam met als bekendste voorbeeld hiervan koning 'Ludwig' Lodewijk II van Beieren.

Belangrijke leden

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.