Huis Welgelegen (Utrecht)

Huis Welgelegen[1] was een klein buitenhuis aan de Wittevrouwensingel 2 in de Nederlandse stad Utrecht.

Welgelegen
Aquarel van A. Grolman. Boven het huis in 1871, Onder als paardenstal met direct daarachter het fabrieksgebouw van Hooghiemstra
Locatie
LocatieUtrecht, Wittevrouwensingel
Status en tijdlijn
Oorspr. functieBuitenhuis
Bouw gereedOmstreeks 1850
SluitingSloop omstreeks 1981
Verbouwing1880
Architectuur
BouwstijlEclectische stijl
VerdiepingenTwee
gevangenis Wolvenplein aan de Wittevrouwensingel, rechts lag het voormalige huis Welgelegen
Portaal    Civiele techniek en bouwkunde

Het huis werd omstreeks 1850 aan de singel gebouwd en was in de beginperiode voorzien van een bouwlaag, een dak van stro en in de voorgevel een uitgebouwde tuinkamer. Tussen het huis en singel bevond zich een bij het huis behorende tuin met een ronde vijver. Uiterlijk in 1880[2] is het huis verbouwd waarbij het onder meer een pannengedekt dak kreeg en op de tuinkamer een uitzichtkoepel werd aangebracht met een balustrade.[3]

Welgelegen lag bij de nieuwbouw nog in een landelijke omgeving maar in de loop der decennia werden rond het huis de gemeentelijke gasfabriek en de Vaalt en aan de overkant van de singel de gevangenis Wolvenplein gebouwd.

In 1894 kocht de ondernemer J.S. Hooghiemstra Welgelegen inclusief grond aan de Biltsche Grift. Hij bouwde naast Welgelegen de N.V. Utrechtse Fouragehandel en Voederkoekenfabriek v/h J.S. Hooghiemstra. Het huis kreeg in 1913 een bestemming als paardenstal voor zijn bedrijf.[4] In of na 1981 is Welgelegen gesloopt.

De Utrechtse kunstenaar Anthony Grolman wijdde twee werken aan dit voormalige buitenhuis. Onder anderen J.A. Moesman fotografeerde het huis.

Bronnen

Noten

  1. Niet te verwarren met huis Welgelegen bij de Leidseweg te Utrecht.
  2. deze datum wordt door Wilmer gegeven waarbij ze het andere werk van Grolman toont. Gezien Grolmans aquarel in dit artikel met diens tekst bij de bovenste afbeelding "Toestand van 1871" lijkt het erop dat Wilmer deze aquarel niet kende(?)
  3. Gezicht op een gedeelte van het huis Welgelegen Wittevrouwensingel 2 Het Utrechts Archief
  4. Tekening met gezicht op de voorgevel van het huis Welgelegen Wittevrouwensingel 2 in 1871 en later verbouwd tot paardenstal van de N.V. Utrechtse Fouragehandel en Voederkoekenfabriek v/h J.S. Hooghiemstra Wittevrouwensingel 100-101 Het Utrechts Archief

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.