Hub Hubben

Hub Hubben (ca. 1942) is een Nederlands schrijver, journalist en grafisch vormgever,[1] die jarenlang voor de Volkskrant schreef over design en typografie.

Hub Hubben
Algemene informatie
Geborenca. 1942
Land Nederland
BeroepSchrijver, journalist
Werk
Jaren actiefJaren 60 - 2007
Dbnl-profiel
Portaal    Literatuur

Leven en werk

Hubben was zelf als vormgever begonnen bij de Volkskrant rond 1973, waarbij hij de lay-out verzorgde van de boekenrubriek.[2] Sinds de jaren tachtig schreef hij in de Volkskrant over grafische vormgeving en het vakgebied, en maakte naam als autoriteit op het vlak van boekverzorging.[3] Tussen 1984 en 1988 vulde hij vrijwel wekelijks een column in Het Vervolg van de Volkskrant. Dit werk is in 1995 gebundeld en uitgegeven onder de titel Boekengek.[4] Zes jaar daarvoor, in 1989, had hij zijn eerste boek gepubliceerd over het werk van Total Design in de jaren tachtig.

Met vier andere bekende Nederlandse grafisch vormgevers, Anthon Beeke, Dick Dooijes, William Pars Graatsma en Gerard Unger was hij in 1991 geselecteerd om was zijn visie te geven de boekverzorging in de jaren zeventig en tachtig. Deze samenwerking leidde tot de publicatie van het boek, getiteld Verloren Jaren: Persoonlijke visies op De Best Verzorgde Boeken 1971 tot en met 1985, uitgegeven door de Walburg Pers in 1991. Deze selectie werd later dat jaar geëxposeerd in het Stedelijk Museum Amsterdam.[5]

In het boek Het tomeloze talent in grafisch Nederland uit 2002 waren een reeks van Hubben's columns over hedendaagse typografie in Nederland gebundeld tot een boekwerk van ruim 500 pagina's. In 2002 zat Hubben samen met Anton Korteweg, Lieke van Duin en Dirk van Weelden in de jury van de Woutertje Pieterse Prijs.

Publicaties, een selectie

  • Hub Hubben. Ontwerp: Total Design : de jaren tachtig, Inmerc, 1989.
  • Hub Hubben. Boekengek, De Buitenkant, 1995.
  • Jan Blokker, Daniel Koning en Hub. Hubben. Het boek van het jaar 1998: Nederland in beeld. 1999.
  • Hubben, Hub. Het tomeloze talent in grafisch Nederland, De Buitenkant, 2000.
  • Michael Persson; Broer Bouwe Scholtens & Hub Hubben (red.) Kennisland : hoe innovatie een hype werd. Amsterdam : Meulenhoff, 2004.
  • Hans Moleman & Hub. Hubben (red.), Avonturen in modern China. Amsterdam : Meulenhoff, 2005.
  • Hubben, Hub. Adieu Wibautstraat : kroniek van een krantengebouw, de Volkskrant, 2007.
  • Hubben, Hub. De laatste loodjes. 2007.

Receptie

In het boek "Laatste loodjes" van Hub Hubben uit 2006 wordt hij gepresenteerd als een "Een man uit duizenden." Er volgt de volgende omschrijving door een collega:

"Hub. Hubben is een perfectionist en dat is in de journalistiek een uitzonderlijke eigenschap. Hij haat amateurs die zich voordoen als deskundigen en hij gruwt van wansmaak op papier.
Hubben is een bijzonder mens. Niet omdat hij zo bijzonder is, maar omdat hij zoveel uiteenlopende eigenschappen in zich verenigt. Hij is van huis uit een zeer gerespecteerde vormgever, maar is vooral bekend van zijn columns over boeken & grafische vormgeving in ‘de Volkskrant’.Hub Hubben. Laatste loodjes, 2007."

In datzelfde jaar, in 2007, beschreef Hans Hafkamp Hubben in De Boekenwereld als een "voormalig vormgever van de Volkskrant, die als redacteur van deze krant als een van de heel weinigen in Nederland decennialang journalistiek aandacht besteedde aan onderwerpen als typografie, bibliofilie en grafische vormgeving."[6]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.