Hornbach (bouwmarkt)

Hornbach is een van oorsprong Duitse beursgenoteerde bouwmarktketen, met meer dan 150 vestigingen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Roemenië, Slowakije, Zweden en Tsjechië. Het bedrijf heeft meer dan 13.000 mensen in dienst.

Hornbach in Wateringen

Geschiedenis

De eerste winkel werd in 1877 geopend in het Duitse Landau in der Pfalz. In 1968 kwam het familiebedrijf als eerste in Europa met een bouwmarkt met tuincentrum. Tot maart 2014 was 21% in bezit van de Britse retailmultinational Kingfisher plc.

Formule

Hornbach levert direct aan de gebruiker. Een filiaal is doorgaans gevestigd op een bedrijventerrein. De vestigingen bestaan uit een bouwmarkt met doe-het-zelfartikelen, een tuincentrum en een dierenafdeling. Sommige vestigingen kennen een drive-in voor bouwmaterialen, waar klanten artikelen direct in hun aanhangwagen of bestelbus kunnen laden. De grootte van een vestiging bedraagt gewoonlijk zo'n 20.000 m².

Vestigingen in Nederland

In Nederland heeft het concern 15 vestigingen (2020), per vestiging gemiddeld zo'n 150 werknemers. De eerste vestiging in Nederland opende in 1997 in Zaandam, de tweede eind 1999 in Kerkrade (pal naast het toen in aanbouw zijnde Parkstad Limburg Stadion). In 2010 opende Hornbach in Breda de grootste bouwmarkt van Nederland: [1] ca. 19.000 m² groot. Het 15e filiaal werd in januari 2020 geopend in Duiven, tevens de eerste van Gelderland. Ook nieuwe filialen in Apeldoorn, Nijmegen en Enschede staan gepland.

In april 2009 kwam Hornbach in het nieuws omdat het bedrijf 260 van zijn Nederlandse medewerkers sinds 2003 te weinig had uitbetaald. De in de collectieve arbeidsovereenkomst vastgelegde periodieke verhoging was niet toegekend. Doordat het bedrijf zijn werknemers jarenlang meer betaalde dan minimaal voorgeschreven in het cao-akkoord, hadden werknemers niets gemerkt.[2]

Vanaf 2005 kwam Hornbach Nederland in een consumentenonderzoek van Elsevier Retail enkele malen als beste bouwmarkt uit de bus.[3]

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.