Horch (automerk)

Horch was een Duits automerk. Het bedrijf maakte kwalitatief goede auto's in vele verschijningsvormen.

Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Horch Automobielwerke in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).
Een Horch 853 Sport-cabriolet
Horchs 1e mascotte
Horchs 2e mascotte

Geschiedenis

Begin van Horch en Audi

August Horch richtte in de Saksische stad Zwickau een autofabriek op, hoewel hij zijn eerste auto in Keulen ontwikkelde (hij was in deze streek geboren). In 1909 kreeg Horch onenigheid met zijn financiers en ging hij zijn eigen weg. Maar omdat Horch had nagelaten patent aan te vragen op zijn naam, deden de financiers dat. Hierdoor kon Horch zijn eigen naam niet meer voor een automerk gebruiken. Hij richtte toen Audi op. (Naar verluidt vertaalde een vriend van Horch diens naam - die in het Duits "luister" betekent - naar het Latijn: Audi.)

Het merk Horch richtte zich meer en meer op de productie van luxeauto's. In 1923 kwam Paul Daimler, zoon van Gottlieb Daimler, bij Horch werken als chef-constructeur. Hij ontwikkelde de achtcilinder van 1926. De motor had dubbele bovenliggende nokkenassen (DOHC), die later ook in de sport- en racewagens van Horch werden geplaatst.

De Auto Union

In 1932 werd Horch onderdeel van de Auto Union, met behoud van merknaam. Ook Audi, DKW en de automobielafdeling van Wanderer gingen op in de Auto Union. In 1940 stopte de civiele productie en werd overgeschakeld op de productie van oorlogsmaterieel. Na de oorlog kwamen de fabrieken in de Russische bezettingszone te liggen. De Auto Union werd juridisch ontbonden en de vier merken, waaronder Horch, gingen in de DDR-tijd verder als VEB's (Volkseigene Betriebe - bedrijven in "volkseigendom", in de praktijk staatsbedrijven). De VEB Horch produceerde tractoren, vrachtwagens en (vanaf 1955) ook de luxe zescilinder-personenauto Horch P240. Een deel van de naoorlogse productie verdween naar de Sovjet-Unie als oorlogscompensatie.

Einde van het merk Horch

In 1957 werden zowel de bedrijfs- als de merknaam veranderd in Sachsenring, omdat de inmiddels in West-Duitsland heropgerichte Auto Union met succes geprotesteerd had tegen het gebruik van de naam Horch. De Auto Union heeft de naam zelf echter nooit meer gebruikt, in tegenstelling tot de merknamen DKW en Audi.

Zie de categorie Horch vehicles van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.