Hoet-Nesoe

Hoet-Nesoe (ook Hoet-Nesoet, "huis van de koning", moderne naam Kom el-Ahmar Sawaris[1]) is de sinds het Oude Rijk geattesteerde Oudegyptische naam van de hoofdstad van de 18e Opper-Egyptische valkengouw. De recentere nederzetting Sharuna ligt aangrenzend in de buurt ervan in het gouvernement Al-Minya op de oostelijke Nijloever tegenover die van Per Medjen.

Hoet-Nesoe in hiërogliefen



of



Ḥwt-nsw
Huis van de koning

De verschijningsvorm van de lokale godheid van Hoet-Nesoe Neb-hoet-nesoe (Heer van Hoet-nesoe) wisselde in de loop van de geschiedenis van het Oude Egypte. In het Oude Rijk was het Nemti, in het Nieuwe Rijk Horus en later tot aan het einde van de Grieks-Romeinse tijd Osiris alsook Sobek.

Horemheb, die Hoet-Nesoe als zijn geboorteplaats vermeldt, noemde Neb-hoet-nesoe in zijn verschijningsvorm als Horus tegelijkertijd als zijn persoonlijke beschermgod die hem het koningschap zou hebben geschonken.[2]

Noten

  1. R. Hannig, Großes Handwörterbuch Ägyptisch-Deutsch: (2800-950 v. Chr.), Mainz, 2006, p. 1168.
  2. J. van Dijk, The Amarna Period and the Later New Kingdom (c.1352–1069 BC), in I. Shaw (ed.), The Oxford History of Ancient Egypt, Oxford, 2000, p. 285.

Referenties

  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Hut-nesu op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  • R. Hannig, Großes Handwörterbuch Ägyptisch-Deutsch: (2800-950 v. Chr.), Mainz, 2006, p. 1168. ISBN 3805317719
  • W. Schenkel - F. Gomaà, Sharuna I. Der Grabungsplatz. Die Nekropole. Gräber aus der Alten-Reichs-Nekropole, Mainz, 2004. ISBN 3805329083 (online).
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.