Himera

Himera (in het Italiaans Imera) is de naam van een Oudgriekse stadstaat op de noordkust van het eiland Sicilië, gelegen aan de monding van een gelijknamige rivier, op ± 45 km ten oosten van Palermo.

Deel van de Viktoriatempel te Himera

Himera werd in 649 v.Chr. gesticht door kolonisten afkomstig uit Zancle met gemengde Dorische en Ionische oorsprong. Het behoorde dus tot Magna Graecia. De lyrische dichter Stesichorus heeft er gewoond en gewerkt.

Toen de lokale tiran Terillus kort voor 480 v.Chr. werd verdreven door Theron van Akragas, riep hij de hulp in van de Carthagers om zijn troon te heroveren. Dezen kwamen hem te hulp met een geweldige troepenmacht, maar Gelo van Syracuse en Theron van Akragas wisten hen een verpletterende nederlaag toe te brengen in de Slag bij Himera. In 476 v.Chr. richtte Theron een bloedbad aan onder een groot deel van de burgerij, als straf voor een poging tot samenzwering, waarna hij nieuwe kolonisten aantrok. Tijdens de Atheense expeditie naar Sicilië (415-413 v.Chr.) koos Himera voor de zijde van Syracuse.

In 409 v.Chr. werd de stad opnieuw aangevallen. Carthagers onder het bevel van Hannibal Mago verwoestten de stad volledig in de tweede Slag bij Himera. Ze werd meer westwaarts herbouwd onder de naam Thermae.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.