Herbarium

Een herbarium is een verzameling gedroogde planten, op papier vastgehecht of in een "convoluut", met de botanische naam en eventueel een regionale naam, de vindplaats, datum en de naam van de verzamelaar en eventueel de naam van degene die de determinatie gedaan heeft. Het drogen gebeurt in een plantenpers of met een droogoven.

van de boslathyrus (Lathyrus sylvestris)
Nepenthes-specimina in het herbarium van het Muséum national d'histoire naturelle

Een herbariumexemplaar kan onder andere dienen als bron voor onderzoek of als bewijs voor de aanwezigheid van een bepaalde soort op een bepaalde plaats. Bij revisies van bepaalde groepen kunnen de exemplaren gedetermineerd worden, bijvoorbeeld om de juistheid te controleren. Dat vergt in veel gevallen extra expertise. Bij hogere planten zien gedroogde exemplaren er wat anders uit dan levende planten (ze hebben een andere kleur en zijn platter), maar bij mossen of bij korstmossen is er soms nauwelijks een verschil, omdat na even inweken de plant er als vers uit kan zien.

Er bestaan ook wetenschappelijke instituten met de naam herbarium, zoals het Nationaal Herbarium Nederland en het East African Herbarium. Hier wordt onderzoek gedaan aan planten, onder andere gedroogde planten, die ook aldaar bewaard worden. De planten die daar bewaard worden hoeven niet gedroogd te zijn maar kunnen ook op andere manieren gepreserveerd zijn. Een wetenschappelijk herbarium kan deel uitmaken van een botanische tuin, een natuurhistorisch museum, een universiteit of onafhankelijk zijn.

Een oud woord voor herbarium is herbarius. Dat heeft echter ook andere betekenissen. Het kan ook kruidboek of kruidkundige (arts) betekenen.

Zie ook

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.