Henry Ogg Forbes

Henry Ogg Forbes, (Drumblade, 30 januari 1851Liverpool, 27 oktober 1932) was een Britse ontdekkingsreiziger en botanicus.

Opleiding en carrière

Forbes studeerde natuurwetenschappen en bereisde van 1878 tot 1883 de Oost-Indische eilanden, vooral Java, Sumatra en Timor om vooral botanische onderzoeken te verrichten. Van Timor, waarvan hij het Portugese gedeelte aan het eind van 1882 tot 1883 bezocht, beschreef hij een gedetailleerd bericht over het bergachtige binnenland. Zijn vrouw Anna had hij in een huis boven de koloniale hoofdstad Dili ondergebracht, terwijl hij zelf met een groot gevolg tijdens de regentijd in de heuvels op expeditie ging. In zijn verzamelwoede werd hij steeds weer afgeremd, aangezien hij plaatsen, die als heilig werden bestempeld, niet mocht betreden. Tijdens zijn expeditie in het rijk Samoro kreeg Forbes het bericht, dat zijn vrouw erg ziek was, waarop hij snel naar Dili terugkeerde. Bij zijn aankomst was zijn vrouw alweer genezen, maar Forbes besloot in juni 1883 tot een overhaast vertrek naar Batavia, van waaruit hij zijn vaderland Schotland enkele maanden later bereikte. In april 1885 verliet hij Londen opnieuw om Nieuw-Guinea te onderzoeken. Hij kwam aan in Port Moresby op 31 augustus en vertrok op 25 september naar het Owen Stanley-gebergte, maar kwam slechts 105 km ver. Ook een tweede poging in mei 1886 mislukte. Aan het eind van 1886 ging hij met William Robert Ogilvie-Grant op een hoofdzakelijk zoölogisch doelstellingen dienende expeditie naar Socotra en het nabijliggende eiland Abd Al Kuri.

Tussen 1890 en 1893 was Forbes directeur van het Canterbury Museum in Nieuw-Zeeland. Van 1911 tot 1932 was hij adviserend leider van het museum in Liverpool.

Literatuur

  • A naturalist's wanderings in the Eastern Archipelago. – London: Sampson, Low, Marston, Searle & Rivington, 1885.
  • Three months' exploration in the Tenimber Islands or Timor Laut. – London: Royal Geographical Society, 1884.
  • Progress of an expedition to New Guinea. 1886.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.