Harry Koopmans

Henricus "Harry" Gerardus Maria Koopmans (Breda, 27 januari 1906 - 's-Hertogenbosch, 9 augustus 1944[1]) was een Nederlands rooms-katholieke priester, een verzetsman en Jodenhelper.

Harry Koopmans
Volledige naamHenricus Gerardus Maria Koopmans
Geboren27 januari 1906, Breda, Nederland
Overleden9 augustus 1944, 's-Hertogenbosch
LandNederland
Portaal    Tweede Wereldoorlog

Biografie

Nadat de 23 jarige collaborateur Piet van Bussel (De Kin) op 8 augustus 1944 op straat in Den Bosch werd neergeschoten voerde de Duitse bezetter de volgende dag in de stad een aantal represailles uit. De Sicherheitsdienst klopte op 9 augustus ook aan bij de pastorie van Koopmans kerk. In zijn werkkamer ondervroegen zij hem en doorzochten ze zijn papieren. Toen kapelaan Koopmans trachtte te vluchten werd hij op het plein bij hem voor de deur dodelijk in de rug getroffen door de nazi's en stierf hij aldaar ter plekke. De nazi Eugen Rafflenbeul werd verantwoordelijk gehouden voor de dood van Koopmans.[2] De kapelaan was betrokken bij hulp aan onderduikers onder wie Joden. Het stoffelijk overschot van Koopmans werd op 11 augustus overgebracht naar het nabije Kamp Vught en is daar waarschijnlijk gecremeerd.[3]

Nagedachtenis

Het standbeeld ter nagedachtenis aan kapelaan Koopmans op het gelijknamige plein

Het plein waar Koopmans werd doodgeschoten, het Duhamelplein, werd na de oorlog omgedoopt tot het Kapelaan Koopmansplein ter nagedachtenis aan de gevallen priester. In 1956 werd een standbeeld onthuld op de plek waar Koopmans overleed. Het betreft een madonna op een sokkel, gemaakt door Peter Roovers.[4] Het gebouw links op de foto is de voormalige pastorie, het woonhuis van waaruit Koopmans een vluchtpoging ondernam. De naastgelegen Sint-Antoniuskerk is in 1983 gesloopt. In 2019 werd herdacht, dat hij 75 jaar geleden werd vermoord[5][3]


Referenties

  1. Oorlogsgravenstichting - Henricus Gerardus Maria Koopmans (geraadpleegd 4 mei 2018)
  2. Oorlogsmisdadigers naar ons land, Algemeen Handelsblad, 5 augustus 1946
  3. Laurens Ruzius & Monique Brummans: 'Augustus 1944: Kapelaan Koopmans en 'de Kin'' (pdf), in: Bossche Bladen, 2004, 45-46.
  4. Kapelaan Harrie Koopmans ('Madonna' monument)vanderkrogt.net
  5. Herdenking verzetsman en kapelaan Koopmans: 'Hij was een icoon van Den Bosch'Omroep Brabant
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.