Hans Citroen

Henry Philippe (Hans) Citroen (Den Haag 14 maart 1947) is een Nederlands beeldend kunstenaar, werkzaam als beeldhouwer, fotograaf, schilder,[1] en schrijver. Hij is vooral bekend door zijn bijdrage aan Kunst en Vaarwerk, en door zijn publicatie van enige werken over Auschwitz.

Hans Citroen
Persoonsgegevens
Volledige naamHenry Philippe Citroen
GeborenDen Haag, 14 maart 1947
GeboortelandNederland
Beroep(en)Kunstenaar
Oriënterende gegevens
Jaren actiefVanaf 1970
RKD-profiel
Portaal    Kunst & Cultuur

Levensloop

Hans Citroen is geboren en getogen in Den Haag, waar hij een kunstopleiding volgde aan de Vrije Academie. Daarna zat hij van 1970 tot 1972 bij Ateliers '63 in Haarlem.

Na zijn academietijd startte hij in 1974 met Bob van Persie het legendarische Museum de Keikdoos in het Rotterdamse Centraal Station, die ze twee jaar beheerden.[2] Dit werd bekend als het kleinste museum van Nederland. In 1978 name Citroen met Cor Kraat en Hans Rothmeier het initiatief tot oprichting van de Galerie Black Cat. Van 1979 tot begin jaren 90 werkte hij samen met Cor Kraat en Willem van Drunen in Kunst en Vaarwerk.

Muur van Moulijn.

Een van Citroen's eigen kunstwerken is de "muur van Coen Moulijn" in de Bloklandstraat in het Oude Noorden van Rotterdam. Er stond daar een muurtje, waartegen de voetballer Coen Moulijn had gevoetbald. Nadat het in de jaren zeventig ten prooi was gevallen aan de stadsvernieuwing, liet Citroen het terug metselen in een speelplaats ter plekke.

Voor een nieuwe horecapaviljoen "De Boomjes" halverwege de Boompjes langs de Nieuwe Maas ontwierp Hans Citroen in 1990 een buitenmaats bestek, dat eruit zag als "een eenzame verweerde kaktus."[3]

Als kleinzoon van een Auschwitz overlevende publiceerde hij tevens enige boeken over Auschwitz, waaronder het boek Auschwitz – de judenrampe uit 2011.[4]

Werk

Publicaties, een selectie

  • Hans Citroen en Barbara Starzyńska Auschwitz-Oswiecim, 2011.[5]
  • Hans Citroen, Auschwitz – de judenrampe, 2011.
Zie de categorie Hans Citroen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.