Hamartoom

Een hamartoom[1] is een focale aangeboren afwijking die lijkt op een tumor in het weefsel waar hij zich bevindt. Het is echter geen vorm van kanker.

Hamartoom
Hamartoom in de milt.
Synoniemen
LatijnHamartoma[1]
Portaal    Geneeskunde

In tegenstelling tot een gewone tumor groeit een hamartoom met dezelfde snelheid als het omliggende weefsel, en bestaat hij uit weefsel dat normaal is voor het lichaamsdeel waar hij zich bevindt. De hamartoom groeit alleen op een ongecontroleerde manier en vormt zo een tumorachtige massa. Tevens zaait een hamartoom maar zelden uit naar omliggend weefsel.

Een hamartoom kan op verschillende plaatsen in het lichaam optreden. Meestal blijven ze onopgemerkt, maar soms worden ze per toeval ontdekt bij medisch onderzoek, zoals op een röntgenfoto. De oorzaak van het ontstaan van een hamartoom is niet bekend.

Hamartomen kunnen echter wel voor problemen zorgen vanwege hun locatie. Als ze zich op de huid bevinden, en dan met name in het gezicht of in de nek, kunnen ze voor een (grote) verminking zorgen. Zo is er een geval bekend van een man die een hamartoom ter grootte van een sinaasappel op zijn ooglid had.[2] Indien een hamartoom zich in een orgaan bevindt zoals de nieren, milt of hypothalamus, kunnen er gezondheidsrisico’s optreden.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.