HIV/AIDSmonument

Het HIV/AIDSmonument is een artistiek kunstwerk aan De Ruijterkade in Amsterdam-Centrum dat op 1 december 2016 onthuld werd.

HIV/AIDSmonument
Living by numbers
HIV/AIDSmonument (augustus 2019)
KunstenaarJean-Michel Othoniel
Jaar2016
Materiaalglas, metaal
LocatieDe Ruijterkade, Amsterdam-Centrum
Portaal    Kunst & Cultuur

De creatie van Jean-Michel Othoniel staat aan de De Ruijterkade, Amsterdam. Het initiatief voor het monument kwam rond 2013 van Stichting Namen Project Nederland, die een aantal kunstenaars om een monument vroeg. Othoniel kreeg de opdracht; hij zou er geen honorarium vragen. Hij kwam met een groot telraam. Dat telraam geeft weer wanneer men op de jaarlijkse Wereldaidsdag (1 december van ieder jaar) verwacht dat de ziekte aids geen nieuwe slachtoffers meer maakt. Tijdens de onthulling op 1 december 2016, er was twee maanden aan de opbouw gewerkt, door burgemeester Eberhard van der Laan en directeur Louise van Deth van het Aidsfonds werd ingeschat dat dat in 2030 het geval zou kunnen zijn. Het telraam werd dan ook op dat getal gezet en daarna jaarlijks aangepast al naar gelang de situatie. Door het regelmatig veranderen van het beeld, wilde de kunstenaar een bewegend beeld creëren, dat de discussie over de ziekte, de patiënten en slachtoffers levend houdt. Onderdeel van het kunstwerk zijn de roze ondergrond en een aluminium bankje, waarop gebruiker van het bankje kunnen nadenken over personen die zij zelf hebben zien overlijden aan de ziekte. Eventueel kunnen mensen ook daar namen achter laten.

Het Aidsfonds constateerde in 2016 dat Nederland weliswaar een voortrekkersrol in de acceptatie en bestrijding van aids had gespeeld, maar dat de aandacht langzaam verslapte. Dit terwijl elders in de wereld hiv- en aidspatiënten uit de maatschappij vielen.

Het telraam bevat rode van de kunstenaar bekende handgeblazen kralen, allemaal verschillende ten opzichte van elkaar. Othoniel vond dit een weergaven dat niemand hetzelfde is. De kleur rood symboliseert zowel bloed als de kleur van het lintje, dat symbool staat voor de internationale bestrijding van hiv en aids. Het aidsfonds zag het beeld als een baken van hoop en een eerbetoon aan hen die aan de ziekte zijn overleden.

Over de plaats meldt de site hiv-aidsmonument.nl, dat de De Ruijterkade, de zuidelijke oever van het IJ, weliswaar een belangrijke rol speelde bij de internationale handel, maar ook zorgde verspreiding van ziekten. Daarbij vond er aan de De Ruijterkade (straat-)prostitutie plaats en was het een standplaats van de methadonbus. Ook was nabij het spoor een cruiseplaats en was er een homomotorclub gevestigd.

De kunstenaar zag tijdens zijn studententijd medestudenten overlijden aan aids.

Het telraam (augustus 2019)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.