Eric Peels

Hendrik George Laurens (Eric) Peels (Dordrecht, 25 mei 1956) is een gereformeerd Nederlandse theoloog en hoogleraar oudtestamentische vakken op de Theologische Universiteit Apeldoorn.

Eric Peels
Persoonlijke gegevens
Volledige naamHendrik George Laurens Peels
Geboortedatum25 mei 1956
GeboorteplaatsDordrecht
Nationaliteit Nederlandse
Werkzaamheden
VakgebiedOude Testament
UniversiteitTheologische Universiteit Apeldoorn
Proefschrift"De wraak van God"
Promotorprof. dr. B. J. Oosterhoff
Portaal    Onderwijs

Biografie

Na zijn geboorte in Dordrecht werd hij gedoopt in de Christelijke Gereformeerde Kerk te Dordrecht-Centrum, door ds. M. Baan. Enkele jaren later werd de christelijke gereformeerde kerk van Dordrecht-Zuid gesticht, en zijn ouders met hun kinderen naar die gemeente overgegaan. Daar heeft hij tot zijn 18e jaar onder de prediking van ds. H. van der Schaaf gezeten. Op zijn achttiende verruilde Peels Dordrecht voor Apeldoorn, om er theologie te gaan studeren aan de - toen nog - Theologische Hogeschool.

Op 10 juni 1982 werd Peels bevestigd tot predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Zoetermeer. Vanaf 1987 is hij universitair hoofddocent oudtestamentische vakken. In 1992 promoveerde Peels op een dissertatie met als titel De wraak van God. Een thema waarover hij ook zijn doctoraalscriptie had geschreven. Sinds 1993 is Peels hoogleraar oudtestamentische vakken.[1][2] Hij is actief in de gecombineerde onderzoekgroep van de theologische universiteiten te Kampen en Apeldoorn genaamd Biblical Exegesis and Systematic Theology (BEST).

Peels is de vader van filosoof en theoloog Rik Peels.

Publicaties

  • The Lion Has Roared. Theological Themes in the Profetic Literature of the Old Testament, Eugene Oregon 2012.
  • Traag tot toorn. Een onderbelicht aspect van het oudtestamentische godsbeeld (Apeldoornse Studies 58), Apeldoorn 2011
  • God en geweld in het Oude Testament (Apeldoornse Studies 47), Apeldoorn 2007
  • Academische herdenkingen (Apeldoornse Studies 39), Apeldoorn 1999
  • De omkeer van God in het Oude Testament (Apeldoornse Studies 34), Apeldoorn 1997
  • The Vengeance of God. The Meaning of the Root NQM and the Function of the NQM-texts in the Context of Divine Revelation in the Old Testament (Oudtestamentische Studiën XXXI), Leiden 1995
  • ‘Voed het oud vertrouwen weder’. De Godsopenbaring bij Nahum (Apeldoornse Studies 28), Kampen 1993
  • De wraak van God. De betekenis van de wortel NQM en de functie van de NQM-teksten in het kader van de oudtestamentische Godsopenbaring, Zoetermeer 1992
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.