Grondwetscommissie

De Grondwetscommissie is een groep mensen die zich bezighoudt met het samenstellen of wijzigen van de Nederlandse grondwet.

Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

De eerste twee commissies hielden zich bezig met de grondwet van 1814 en de herziening van 1815. Daarna werd de Nederlandse grondwet pas herzien in 1848. Sindsdien hebben 17 commissies bestaan waarvan de laatste de versie van 1983 samenstelde.

Commissie 1813-1814

Op basis van de Grondwet die in de Bataafs-Franse Tijd was ontworpen, moest een nieuwe grondwet opgesteld worden. De eerste grondwetscommissie bestond van 21 december 1813 tot 2 maart 1814. De voorzitter van de eerste grondwetscommissie was Gijsbert Karel van Hogendorp. In december 1813 vormde hij het Voorlopig Bewind met Frans Adam van der Duyn van Maasdam. De Grondwet der Vereenigde Nederlanden kwam op 29 maart 1814 tot stand.

Leden van de commissie waren:

Commissie 1815

De grondwet moest in 1815 herzien worden nadat Noord- en Zuid-Nederland werden verenigd. De commissie bestond uit 22 leden[1], eerlijk verdeeld tussen de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. Voorzitter was opnieuw Gijsbert Karel van Hogendorp.

Commissie 1840

De grondwet moest herzien worden na de afscheiding van België. De Nederlandse Grondwet kwam tot stand.

Commissie 1848

In 1998 werd gevierd dat de Nederlandse grondwet 150 jaar bestond[2], hoewel de grondwet veel ouder is. De Grondwetsherziening van 1848 die de commissie onder voorzitterschap van Thorbecke gemaakt is, was echter van grote invloed. Er kwamen rechtstreekse verkiezingen en ministeriële verantwoordelijkheid, parlementaire rechten werden uitgebreid en er kwam een mogelijkheid van Kamerontbinding.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.