Grondwet van Spanje

De Spaanse grondwet werd op 6 december 1978, drie jaar na afloop van de dictatuur onder Franco, in een referendum door 88,5% van de stemgerechtigde Spanjaarden goedgekeurd. Dit referendum kwam tot stand doordat koning Juan Carlos I invoering van de democratie wilde bewerkstelligen.
De grondwet trad in werking op 29 december 1978 en voorziet in een constitutionele monarchie voor een ondeelbaar Spanje. De grondwet is een subtiel evenwicht tussen allerlei gevoeligheden onder de Spaanse bevolking en leverde het raamwerk voor de overgang naar de democratie. Ofschoon de grondwet geen enkele verwijzing naar God bevat en met zijn uitdrukkelijke vrijheid van eredienst en overtuiging afstand neemt van het nationaalkatholicisme onder Franco, hebben de bisschoppen in 1978 met het oog op de verzoening, geen stemadvies voor het referendum willen geven. Daarvoor kregen ze een vermaning van de toenmalige paus Johannes Paulus II: “U heeft ingestemd met een atheïstische grondwet in Spanje.”[1]

Afschrift van de grondwet van Spanje in het Spaanse congres
Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Constitución española de 1978 op de Spaanstalige Wikisource.
Politiek in Spanje

Politiek in Spanje

Grondwet
Estatuto de autonomía
Koning
Felipe VI
Huidige legislatuur
Premier
Pedro Sánchez
Ministerraad
Cortes Generales
Congres · Senaat
Verkiezingen
Staatsraad

Bestuurlijke indeling
Autonome gemeenschappen
Provincies · Comarca's · Gemeenten

Partijen

BNG · C's · CC · CDC · EH Bildu
ERC · IU · PP · PNV · Podemos
PSC · PSOE · Vox


Portaal   Politiek
Portaal   Spanje
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.