Gouden Leeuw en Groenhoven

Gouden Leeuw en Groenhoven zijn twee appartementencomplexen gelegen in Amsterdam-Zuidoost.

Parkeergarage en Woontorens Gouden Leeuw

Gouden Leeuw bestaat uit tien woontorens met in totaal 400 appartementen en Groenhoven uit acht woontorens met in totaal 431 appartementen. Beide zijn ontworpen door architect Joop van Stigt en gebouwd in 1974 (Gouden Leeuw) en 1975 (Groenhoven). Ze bevatten uitsluitend koopflats. Naar gebruik in de Bijlmer zijn de flats vernoemd naar boerderijen die in de omgeving gestaan hebben.

Deze flats kunnen opmerkelijk worden genoemd, omdat ze bij de bouw in 1974-1975 volledig anders van opzet waren dan de meeste andere woningen die toen in de Bijlmermeer stonden, de "honingraatflats" die daar eind jaren zestig zijn gebouwd. De architect heeft de gebouwen een structuralistisch karakter gegeven.[1] De gebouwen bestaan uit vele min of meer dezelfde, kleinere eenheden, met een vierkante vorm.

De afmetingen van de vierkanten zijn steeds een geheel veelvoud van de "menselijke maat" van 2,5 meter. In zijn visie zou iedereen zich moeten kunnen thuis voelen in zijn woningen: "het huis 'als de buik van de moeder', zoals bij de Dogon" (een oud volk in Mali, Afrika).[2] Van Stigt poogde de flexibiliteit van de eenheden te maximaliseren, onder meer door binnen de vierkanten geen dragende muren aan te brengen, maar alleen verwijderbare tussenwanden.[1]

Beide flatgebouwen bezitten collectieve ruimtes, in gebruik als café, danszaal, en kleine winkeltjes. Zulke collectieve ruimtes waren er oorspronkelijk in alle Bijlmerflats, maar zijn thans alleen in Gouden Leeuw en Groenhoven nog in gebruik.

De flats, die niet onder woningbouwverenigingen vallen, behoren tot de grootste VvE's in Nederland, Groenhoven qua aantal appartementen, Gouden Leeuw qua vierkante meters.

De beide complexen zijn voorgedragen om te worden aangewezen als gemeentelijk monument. Zij staan genoemd op de lijst Top 100 jonge monumenten van Amsterdam. Deze lijst is te vinden op de website van Bureau Monumenten en Archeologie.[3]

Noten

  1. Interview met Joop van Stigt op www.burovanstigt.nl
  2. Structuralisme op architectuur.org
  3. Top 100 jonge monumenten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.