Gijsbrecht Arnt Pieck

Gijsbrecht Arnt Pieck (overleden in 1493 te Zaltbommel) was een 15e eeeuwse roofridder, bendeleider en figuur in de Gelderse Onafhankelijkheidsoorlog.

Biografie

Gijsbrecht Pieck werd in het gezin van Arnt Pieck en Belia van Polanen geboren. Hij was in zijn leven ambtsman van Tieler- en Bommelerwaarden en heer van half Asperen en Zuilichem.

Gijsbrecht was op 12 maart 1480 aanwezig bij het sluiten van het verdrag tussen Frankrijk en de hertog van Gelre inzake een militaire bondgenootschap tegen Oostenrijk en het Hertogdom Kleef. Datzelfde jaar riep hij de bevolking van Asperen te wapen tegen de Bourgondiërs die het kasteel van Wessel van Boetzelaer hadden bezet. In het gevecht dat toen uitbrak werd het leger van Gijsbrecht verslagen en wist hij met hulp te ontvluchten. Hij verloor zijn deel van Asperen (inclusief zijn kasteel), maar verzoende zich met Karel de Stoute en kreeg zijn deel terug.

Gijsbrecht was daarna verwikkeld in een machtsstrijd met zijn jongere broer Walraven (die Gelres gezind was) en werd daarbij gesteund door zijn andere broer Cornelis. Het Hoge Huis speelde een belangrijke rol in dit conflict. Walraven had het kasteel en andere goederen geërfd. De gebroeders vonden dat ze benadeeld waren en begonnen een strijd met Walraven. Het Hoge Huis werd in 1492 door Cornelis en een bende Hollanders ingenomen. Walraven werd daarbij gevangengenomen. Gijsbrecht liet Cornelis het kasteel houden en begon aan het hoofd van een legerbende een rooftocht door de streek, waarbij hij dorpen brandschatte en in 1493 de norbertijnerabdij Mariënwaerdt plunderde. Hij werd tijdens een van zijn rooftochten gevangengenomen en in de eerder genoemde abdij opgesloten.

Karel van Gelre belegerde ondertussen het Hoge Huis al zeventien weken lang en probeerde zelfs met Gijsbrecht als gijzelaar Cornelis te dwingen om het kasteel over te geven. Cornelis weigerde, waarop de hertog Gijsbrecht in Zaltbommel op een fluwelen kleed liet onthoofden. Kort daarop werd Walraven dood in zijn cel gevonden. De hertog maakte abrupt een einde aan het bewind van Cornelis door het kasteel met vierhonderd man in 1511 tijdens een verrassingsaanval te veroveren.

Huwelijk en kinderen

Gijsbrecht trouwde in 1460 met Josina van Herlaer, vrouwe van Zuilichem, dochter van Arend en Lijsbeth van Brakell. Zij kregen:

  • Frederik, heer van half Aperen, Zuilichem (1481) en het Hoge Huis (1515), ambtman van Beesd en Rhenoy. Hij stierf omstreeks 1518 kinderloos.
  • Wilhelmina, erfgename van van haar broers, vrouwe van Zuilichem, het Hoge Huis en de amnbtmannie van Beesd en Rhenoy. Trouwde in 1499 met Evert van Doerne.

Gijsbrecht hertrouwde met Adriana van Haeften van Rhenoy, dochter van Nicolaas en Catharina de Cock van Opijnen.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.