Ghestem-conventie

De Ghestem-conventie is een conventie in het bridge die een tweekleurenspel aangeeft na een vijandelijk opening van 1 in een kleur. Er zijn drie combinaties van tweekleurenspellen die de openingskleur niet bevatten. De conventie gebruikt 2SA, 3♣ en het cue-bod om deze drie combinaties aan te geven.

De conventie is genoemd naar de ontwerper, de Franse bridger Pierre Ghestem.

De betekenis van de drie Ghestem biedingen zijn

2SA! : de laagste twee ongeboden kleuren
3♣! : de hoogste twee ongeboden kleuren
cue-bod! : de hoogste en de laagste ongeboden kleur

In het algemeen spreken paren af dat de kleuren ten minste vijfkaarten moeten zijn en dat het een constructief bod is vanaf 8 punten. Een bovengrens afspreken kan, maar wordt gegeven de forcerende situatie niet altijd gedaan. Een ! duidt een conventioneel en dus te alerteren bod aan.

Antwoorden

Het antwoordenschema is relatief eenvoudig : Een aangegeven kleur volgen is zwak, met een sprong naar 3-niveau volgen is inviterend (dit bod kan alleen beschikbaar zijn na een cue), een manche is om te spelen, de 4e kleur is om te spelen (misfit goede zeskaart). Voor de sterkere handen is het cue-bod weer beschikbaar.

Dus bijvoorbeeld 1 - 2! - pas toont ten minste een vijfkaart klaveren en schoppen. Dan is

  • 2 : om te spelen
  • 2♠ : zwak, schoppenfit
  • 3♣ : zwak, klaverfit
  • 3♠ : inviterend, schoppenfit
  • 3SA, 4♠, 5♣ : om te spelen
  • 3! : sterk, sleminteresse

Voordelen en nadelen

Ten opzichte van Michaels cue-bid en Unusual 2SA is het voordeel dat beide kleuren direct bekend zijn en dat alle combinaties biedbaar zijn. Nadeel is dat met de beide hoge kleuren deze ten minste op drie-niveau gespeeld moeten worden en dat er niet altijd de mogelijkheid is om te inviteren. Tenslotte verliest 3♣ zijn natuurlijke betekenis. Dit leidt geregeld tot misverstanden, de conventie komt vrij weinig voor en met name de sprong naar 3♣! wordt regelmatig geboden of door de partner begrepen als echte klaveren.

Algemeen nadeel is dat voor de tegenstanders twee cue-biedingen beschikbaar komen en dat bij eventueel tegenspel de tegenstanders zeer veel informatie over het zitsel hebben.

Varianten

Om het 3♣ probleem te omzeilen spelen veel paren de variant om na 1 - 3! als de beide hoge kleuren te spelen. Dit heet ook wel Modified Ghestem. Wanneer deze conventie op de lage kleuren en Michaels gespeeld wordt op de hoge kleuren dan is 3♣ altijd echte klaveren of -na een 1♣ opening- een duidelijke cue.

Om het probleem te omzeilen dat de hoge kleuren op 3-niveau geïntroduceerd moeten worden spelen sommige paren een ander schema waarbij na een 1♣ of 1 opening 2! gebruikt wordt voor de hoge kleuren en 3♣ voor de hoogste en de laagste.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.